Bebri Kanādā uzbūvē rekordgaru dambi

Albertas provincē Kanādas ziemeļos vairākas bebru paaudzes nogāzušas tūkstošiem koku, izveidojot pasaulē garāko dambi, kas saredzams pat no kosmosa. Tiek lēsts, ka bebru izveidotais "izcirtums" ir vismaz 850 metru garš.

Kanādiešu ekologs Žans Tīe, kas specializējas mūžīgā sasaluma pētīšanā Kanādas ziemeļos, sarunā ar AFP atzinis, ka unikālo būvi atklājis pavisam nejauši, pētot Vudbafalo nacionālā parka satelītuzņēmumus. Pēc speciālista domām, bebri savu dambi sākuši veidot vēl pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū.

"Pie tā pavisam noteikti strādājušas vairākas paaudzes, un darbs joprojām turpinās," sacījis zinātnieks, piebilstot, ka salīdzinājis 2007. gada oktobrī un pērnā gada rudenī izdarītus fotouzņēmumus. Jāatgādina, ka vidēji bebru celto būvju garums ir pārdesmit metru, atsevišķos gadījumos tās var būt puskilometru garas. Ir zināms, ka Montanas štatā ASV pie Džefersona upes atrodas kāds 700 metru garš bebru izveidots dambis.

Nacionālā parka darbinieki, kas dambi aplūkojuši no helikoptera, stāstījuši, ka uz sagāztajiem kokiem jau novērojama veģetācija, – tas liecinot, ka celtne ir ļoti veca. Pēc speciālistu domām, daļa koku nogāzušies dabisku iemeslu dēļ un bebri prasmīgi izmantojuši situāciju, lai izveidotu savu infrastruktūru. Turklāt abās pusēs šim dambim atrodami divi mazāki aizsprosti – pēc gadiem desmit tie varētu savienoties, un tad dambis sasniegs gandrīz kilometra garumu, atzinuši speciālisti.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais