Atbrīvo Irānas ekspremjera slepkavu

Francijas tiesa vakar pieņēmusi lēmumu atbrīvot Irānas pilsoni Alī Vakili Radu, kurš izcieta sodu par trimdā dzīvojušā bijušā Irānas premjera slepkavību. A. Vakili Radam tiks dota iespēja izceļot uz Irānu, bet abu valstu amatpersonas īpaši uzsvērušas, ka šī lieta nav saistīta ar Francijas pilsones Klotildes Reisas atbrīvošanu pēc desmit mēnešu ieslodzījuma Irānā.

AFP atgādina, ka A. Vakili Rads, kurš tiek uzskatīts par Irānas īpašo dienestu aģentu, 1991. gada augustā nogalināja Parīzes priekšpilsētā dzīvojošo Šapuru Bahtijaru – Irānas pēdējo premjeru pirms 1979. gada revolūcijas un šāha Mohammeda Rezas Pehlevī gāšanas. Noziedznieks kopā ar diviem līdzzinātājiem bija ar nazi sadūris un nožņaudzis 76 gadus veco trimdā dzīvojošo ekspremjeru, uzbrukumā gāja bojā arī Š. Bahtijara privātsekretārs. Visiem trim uzbrucējiem izdevās bēgt, tomēr A. Vakili Rads vēlāk tika aizturēts Šveicē un izdots Francijai. Tiesas laikā viņš noliedza, ka būtu darbojies Irānas īpašo dienestu uzdevumā.

1994. gadā viņam par šo slepkavību tika piespriests mūža ieslodzījums, taču saskaņā ar Francijas likumiem notiesātais pēc 15 gadu ilgas soda izciešanas drīkst vērsties pēc apžēlošanas. Vakar Francijas tiesa atbalstījusi apžēlošanu, savukārt iekšlietu ministrs pieņēmis lēmumu par slepkavas deportāciju.

Jāpiebilst, ka pagājušogad Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinežāds tieši saistīja aizturētās skolotājas K. Reisas atbrīvošanu ar Francijas cietumos ieslodzīto Irānas pilsoņu likteni. Tomēr A. Vakili Rada advokāts Sorēns Margulis uzsvēris, ka abiem šiem gadījumiem neesot nekādas saistības. "Nav nekāda pamata to uzskatīt par apmaiņu," sacījis advokāts. Reuters atgādina, ka pirms divām nedēļām no ieslodzījuma Francijā tika atbrīvots irāņu inženieris Madžids Kakavands, kura ekstradīciju vēlējās panākt ASV, kas uzskatīja, ka viņš nelegāli iegādājies militāriem nolūkiem paredzētu elektronisko aparatūru.