Lietuvā Gruziju varētu saukt par Sakartveliju

© Sputnik/ SCANPIX

Lietuvas valsts valodas komisija būtu gatava apsvērt iespēju lietuviešu valodā Gruzijas nosaukumam kā papildu variantu izmantot vārdu Sakartvelija, bet vienīgi tad, ja tiktu saņemts oficiāls pieprasījums, ziņu aģentūrai BNS sacījis šīs komisijas vadītājs Audris Antanaitis.

Kā ziņots, Gruzijas prezidents Giorgijs Margvelašvili nesen izteicās, ka būtu pieņemamāk, ja viņa vadīto valsti lietuviski sauktu par Georgiju vai Sakartvelo, jo patlaban lietotais nosaukums Gruzija atspoguļo valsts nosaukuma versiju krievu valodā. Kā viņš skaidroja Lietuvas žurnālistiem Tbilisi, ar tagadējo nosaukumu zināmā mērā tiek definēts, ka Lietuvas un Gruzijas attiecības "iet caur Krievijas virzienu", lai gan patiesībā abām valstīm "ir tieša komunikācija".

Iepriekš Valsts lietuviešu valodas komisija norādīja, ka nav konstatējusi iemeslus, kuru dēļ būtu jāmaina Gruzijas nosaukums lietuviešu valodā, ņemot vērā, ka pašreizējai versijai ir sena izmantošanas vēsture un tā ērti lietojama un lokāma lietuviešu valodā. Komisija arī atzīmēja, ka autentiskais nosaukums Sakartvelo netiek izmantots nevienā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī.

Kā tagad izteicies Antanaitis, pēc savas iniciatīvas komisija šo jautājumu neizskatīs, jo Lietuvā vēsturiski iesakņojies tagadējais Gruzijas nosaukums. Lai jautājums tiktu apspriests, būtu jāsaņem oficiāls pieprasījums, piemēram, no Gruzijas vēstniecības vai Ārlietu ministrijas, viņš piebildis.

Pēc komisijas vadītāja sacītā, pat tad, ja tiktu oficiāli pieņemts otrs nosaukuma variants - Sakartvelija, būtu jāpaiet "ļoti daudziem gadiem", lai valodā tas ieietos kā pirmais.