Vācijā kritis koalīcijas sarunu ilguma rekords

© Scanpix

Trešdien Vācijā pārspēts līdzšinējais koalīcijas sarunu ilguma rekords - 86 dienas pēc Bundestāga vēlēšanām, taču joprojām nav skaidrs, cik ilgi vēl vāciešiem būs jāgaida līdz jaunas valdības izveidei.

Lai gan kopš 24.septembrī notikušajām vēlēšanām pagājuši jau gandrīz trīs mēneši, šonedēļ atkal pagaisušas cerības uz drīzu izeju no politiskā strupceļa.

Pēc tam, kad izgāzās ilgās koalīcijas sarunas starp kancleres Angelas Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU), viņu Bavārijas meitaspartiju Sociāli kristīgo savienību (CSU), Liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un "zaļajiem", visas cerības tika saistītas ar līdzšinējās "lielās koalīcijas" atjaunošanu starp CDU/CSU un sociāldemokrātiem (SPD).

Taču SPD līderis Martins Šulcs otrdien tviterī paziņoja, ka partijas vadība galīgo lēmumu par iesaistīšanos koalīcijas sarunās nepieņems pirms īpašā partijas kongresa, kas paredzēts Bonnā 21.janvārī.

Šulcs gan apgalvoja, ka tā iemesls esot CSU Bundestāga deputātu tradicionālā sanāksme, kas notiek janvāra sākumā.

"Tāpēc mums nepieciešams vairāk laika," norādīja SPS līderis.

Neskatoties uz to, trešdien notika Merkeles, Šulca, CSU līdera Horsta Zēhofera un visu triju partiju Bundestāga frakciju vadītāju tikšanās iespējamo koalīcijas sarunu sagatavošanai.

Šajā sanāksmē ticis nolemts, ka sākotnējās sarunas starp iespējamajiem koalīcijas partneriem jāpabeidz līdz 12.janvārim.

Līdz šim visilgākais periods pēc vēlēšanām, kurā Vācijai bija jāiztiek bez jaunās valdības, bija 2013.gadā, kad CDU/CSU un SPD bija nepieciešamas 86 dienas, lai vienotos par līdzšinējās Merkeles vadītās "lielās koalīcijas" izveidi.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais