Starptautiskā Gaisa transporta asociācija nosoda Eiropas valdību rīcību vulkānisko pelnu krīzē

Starptautiskā Gaisa transporta asociācija (IATA) otrdien kritizēja Eiropas valdību rīcību vulkānisko pelnu krīzē, sakot, ka tās nepieņem ne efektīvus, nedz saskanīgus lēmumus par gaisa telpas ierobežojumiem.

"Pašreizējā Eiropas mēroga sistēma par gaisa telpas slēgšanu nedarbojas," norādīja IATA ģenerāldirektors Džovanni Bisinjani. "Mēs esam zaudējuši pārliecību par Eiropas valdību spēju pieņemt efektīvus un saskanīgus lēmumus. Izmantojot tos pašus datus, dažādas valstis pieņēmušas atšķirīgus lēmumus par gaisa telpas atvēršanu vai slēgšanu."

Tā kā Īslandes vulkāniskie pelni rada jaunus apgrūtinājumus aviācijas nozarei, saprotama nepieciešamība uzlabot sistēmu, lai cīnītos ar šo situāciju, atzina Bisinjani.

"Taču pilnīgi nepiedodama ir Eiropas valdību nespēja rīkoties steidzami un kolektīvi, lai krīzē nodrošinātu reālu vadību," sacīja IATA vadītājs.

Viņš norādīja, ka Lielbritānija "virzās pareizajā virzienā", valsts Civilās aviācijas aģentūrai (CAA) ieviešot jaunus noteikumus, kas ļaus noteiktā laika posmā veikt lidojumus biezākos pelnos, nekā bija ļauts agrāk.

Jaunie noteikumi tika izveidoti sarunās starp regulatoriem un ražotājiem, paziņoja CAA.

Tomēr Bisinjani nosodīja citas Eiropas valdības par to bezdarbību, paziņojot, ka nākamā Eiropas Savienības transporta ministru sanāksme paredzēta 24.jūnijā.

"Kāda gan vadība gaida vairāk nekā mēnesi, lai pieņemtu krīzes lēmumus? Eiropas kompānijas ir atkarīgas no gaisa satiksmes, un pasažieri nevar gaidīt tik ilgi, līdz tādi pasākumi kā Lielbritānijā tiks ieviesti visā Eiropā," uzsvēra Bisinjani.

Īslandes vulkāniskie pelni, kuru dēļ aprīlī nedēļu bija slēgtas Eiropas debesis, pirmdien atkal pārņēma kontinenta gaisa telpu, liekot slēgt vairākas lidostas un atcelt aptuveni 1000 lidojumus.