"Ikea" apsūdz nodokļu nemaksāšanā

© REUTERS/ SCANPIX

Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka sākusi padziļinātu izmeklēšanu saistībā ar Zviedrijas mēbeļu koncerna "Ikea" nodokļu norunām Nīderlandē.

Šajā izmeklēšanā EK padziļināti izvērtēs veidus, kā "Ikea" varētu būt izmantojusi Nīderlandes struktūrvienību, lai samazinātu nodokļu izdevumus par veikalu ieņēmumiem visā pasaulē.

Komisija aplēses par iespējamiem nodokļu ienākumu zaudējumiem nesniedz, taču Eiropas Parlamenta Zaļo partijas pērn publiskotajā ziņojumā teikts, ka "Ikea" laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadā izvairījusies no nodokļu maksājumiem viena miljarda eiro apmērā.

"Ikea" grupai ir sarežģīta korporatīvā struktūra un to pārvalda dažādi fondi, ļaujot uzņēmumam izvairīties no augstajiem nodokļiem Zviedrijā.

EK izmeklēšana koncentrējas uz divām nodokļu norunām, kas panāktas starp Nīderlandi un Nīderlandē bāzētu struktūrvienību "Inter Ikea", kura saņem franšīzes nodevas no "Ikea" veikaliem visā pasaulē.

Pirmajā nodokļu nolēmumā laika periodā no 2006.gada līdz 2011.gadam Nīderlande ļāva "Inter Ikea" samaksāt apjomīgu licencēšanas nodevu citai "Ikea" struktūrvienībai Luksemburgā, tādējādi pārvietojot ieņēmumus uz jurisdikciju, kurā tie netika aplikti ar nodokļiem.

2011.gadā pēc tam, kad pēc Briseles pieprasījuma tika veikti likuma grozījumi Luksemburgā, "Inter Ikea" panāca otru nodokļu vienošanos ar Nīderlandi, šoreiz ietverot sarežģītu aizdevuma vienošanos ar "Ikea" struktūrvienību Lihtenšteinā, un atkal Zviedrijas uzņēmums veiksmīgi pārvietoja ar nodokļiem apliekamos ieņēmumus uz jurisdikciju ar zemiem nodokļiem.

Svarīgākais