Mazliet ierobežo naftas noplūdi Meksikas līcī

Kompānija British Petroleum paziņojusi par nelieliem panākumiem naftas noplūdes ierobežošanā Meksikas līcī. Tomēr, izplatoties ziņām, ka patiesībā noplūde ir krietni vien lielāka, nekā ticis vēstīts līdz šim, ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija pret British Petroleum ir noskaņota aizvien kareivīgāk, un tas atstāj iespaidu arī uz investoru interesi par kompānijas akcijām.

Vakar britu naftas ieguves kompānija pavēstījusi, ka tai, izmantojot zemūdens robotus, izdevies naftas caurulē, pa kuru izplūst melnais zelts, iemontēt jaunu cauruļvadu, pa kuru naftu var sūknēt uz tankkuģi. "Tas ir labs solis uz priekšu," sarunā ar Reuters atzinis Hjūstonas Raisa universitātes inženieris Satišs Nagaradžaija, tajā pašā laikā norādot, ka ar šīs metodes palīdzību iespējams savākt tikai 15 līdz 20 procentus izplūdušās naftas.

Diezgan asi British Petroleum pūliņus avārijas novēršanā kritizējuši ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pārstāvji. Iekšējās drošības ministres Džanetas Napolitāno un iekšlietu ministra Kena Salazara kopīgajā paziņojumā uzsvērts, ka "šī tehnoloģija problēmu neatrisinās". "Viss beigsies tikai tad, ka British Petroleum uz visiem laikiem aizdarīs urbumu un savāks izplūdušo naftu, bet līča ūdeņu dabas resursi atgūsies no šīs katastrofas un atjaunosies," sacīts paziņojumā.

Jāpiebilst, ka British Petroleum ir arī alternatīvi plāni. Tuvākās nedēļas, sliktākajā gadījumā – desmit dienu laikā paredzēts uzsākt dubļu sūknēšanu urbumā, lai apstādinātu naftas noplūdi. Tiek gatavota tehnika, ar kuras palīdzību minūtes laikā urbumā varētu iesūknēt līdz 40 barelu dubļu, kas sastāvēs no dažādiem sintētiskiem materiāliem. Ja arī tas nelīdzēs, British Petroleum paudusi gatavību mēģināt aizdambēt urbumu ar citiem materiāliem. Pēc pēdējām aplēsēm, ik dienas Meksikas līcī noplūst ap 210 000 galonu naftas. Džordžijas universitātes ekoloģe Samanta Džoja sarunā ar The New York Times stāstījusi, ka skābekļa daudzums ūdenī noplūdes apkaimē ir par 30% mazāks nekā citviet un situācija nopietni apdraudot okeāna faunu. ASV Krasta apsardze vēstījusi, ka naftas plankums sasniedzis piekrasti vēl divās vietās Luiziānas un Misisipi štatos.

Glābšanas darbos ir iesaistīti vairāk nekā 650 kuģu un 19 000 cilvēku. Tomēr pagaidām viss liecina, ka ātri apstādināt naftas noplūdi, kas sākās pēc 20. aprīļa eksplozijas uz peldošās naftas ieguves platformas Deepwater Horizon (avārijā gāja bojā 11 cilvēku, un pati platforma nogrima 1500 metru dziļumā), neizdosies. Noplūdei turpinoties un naftas plankumam palielinoties, parādās arī liecības, ka British Petroleum uzņēmumos, arī uz šīs konkrētās platformas, regulāri ignorēti drošības tehnikas noteikumi. Piemēram, bijušais strādnieks Maiks Viljamss CBS televīzijas raidījumā

60 Minutes stāstījis, ka amatpersonas nav pievērsušas uzmanību urbšanas šķidrumā peldošiem gumijas gabaliem un aicinājušas strādniekus pēc iespējas pasteidzināt urbšanas procesu.