Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Apsūdz vīrieti, kurš plānojis noslepkavot Lielbritānijas premjerministri

© EPA/ SCANPIX

Lielbritānijā trešdien tiesas priekšā stājās 20 gadus vecais Nāimurs Zakarijs Rahmans, kurš plānojis noslepkavot premjerministri Terēzu Meju.

Viņam tika izvirzītas apsūdzības plānos pie Mejas biroja Dauningstrītā sarīkot sprādzienu un pēc tam censties iekļūt ēkā ar pašnāvnieka vesti un nazi, lai noslepkavotu premjerministri.

Prokurors Marks Kerols paziņoja, ka Rahmans plānojis pie Mejas biroja vārtiem detonēt paštaisītu spridzekli, un tad, izmantojot radušos haosu, mēģināt iekļūt ēkā "ar nolūku censties nogalināt premjerministri".

Rahmans plānojis izmantot pašnāvnieka vesti, piparu gāzi un nazi, tiesā Londonā pavēstīja prokurors. Apsūdzētais apkārtnē arī esot veicis izlūkošanas darbus.

Rahmanam izvirzītas apsūdzības terorakta gatavošanā, kā arī palīdzībā citam apsūdzētajam Mohamedam Akibam Imranam gatavot citu teroraktu.

AFP/ SCANPIX

Tiesā trešdien tika nogādāts arī Imrans, kurš apsūdzēts centienos pievienoties teroristu grupējumam "Islāma valsts", mēģinot iegūt viltotu pasi, lai dotos uz Lībiju".

Abi vīrieši atsevišķi tika aizturēti 28.novembrī.

Rahmans tiesā tikai apstiprināja savu vārdu un dzimšanas datumu, kā arī pateica, ka esot Bangladešas izcelsmes brits, kuram nav pastāvīgas dzīvesvietas. Tikmēr Imrans sacīja, ka esot pakistāniešu izcelsmes brits.

Tiesas sēde ilga desmit minūtes. Apsūdzētie savu vainu nav atzinuši.

Tiesa abus apsūdzētos paturēja apcietinājumā, par nākamo sēdes datumu nosakot 20.decembri.

Tikmēr atsevišķā tiesas sēdē tai pašā tiesas zālē pirms tam tika tiesāts 31 gadu vecais Husnains Rašids, kuram izvirzītas apsūdzības par palīdzību iespējamiem teroristiem gatavot uzbrukumus, tostarp izplatot prinča Džordža fotoattēlus un viņa skolas adresi.

Rašids sociālajos medijos esot veicis ierakstu par četrus gadus veco karaliskās ģimenes pārstāvi, kā arī publicējis citas ziņas, kas varētu palīdzēt teroristiem uzbrukt mērķiem Lielbritānijā.

Prokuratūra arī pavēstīja, ka viņš plānojis pievienoties "Islāma valstij" Sīrijā.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Embera Rada otrdien parlamentam paziņoja, ka kopš 2013.gada, kad divi islāma ekstrēmisti Londonas ielās noslepkavoja britu karavīru, valstī novērsti 22 terorakti.

  • Publicēta