Aprit gads kopš globālās krīzes sākuma

Lehman Brothers Holdings izpilddirektors Ričards Fulds © Scanpix

Šodien, 15. septembrī, aprit tieši gads kopš ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" bankrota pieteikuma, ko varam uzskatīt par brīdi, kad pasauli oficiāli satricināja globālā finanšu krīze.

1850. gadā dibinātās finanšu iestādes gals satricināja ne tikai visu Amerikas Savienoto Valstu finanšu sistēmu, bet ievadīja nopietnāko ekonomisko lejupslīdi visā pasaulē kopš pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu sākuma jeb tā dēvētās Lielās depresijas.

Bijušais Lielbritānijas Centrālās bankas vadītāja vietnieks Džons Gīvs pirmdien pavēstīja, ka ir bijis pārsteigts par ASV valdības pirms gada pieņemto lēmumu nerīkoties, lai novērstu ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" bankrotu.

Gīvs norādīja, ka bija gaidījis ASV valdības lēmumu grūtībās nonākušajā bankā iepludināt valsts līdzekļus.

"Es jau no paša sākuma domāju, ka viņi darīs to pašu, ko [ASV investīciju bankas] "Bear Stearns" gadījumā, proti, iepludinās valdības naudu, lai nodrošinātu glābšanu. Un tādēļ viņi radīja pieņēmumu ne tikai Lielbritānijā, bet visos finanšu tirgos, ka drošības tīkls ir paplašināts un tas aizsargās lielās investīciju bankas, kā arī komercbankas," intervijā televīzijas kanālam "Sky News" teica Gīvs.

"Un, tā kā tika radīts pieņēmums, tā sadragāšana bija postoša. Es domāju, ka "Lehman Brothers" bankrots radīja jautājumu, vai ASV šo situāciju vispār var kontrolēt," piebilda Gīvs.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš ir bijis izbrīnīts par to, ka ASV valdība neveica pasākumus bankrota novēršanai, Gīvs sacīja: "Es biju pārsteigts."

Tomēr viņš pauda atbalstu īstenotajiem pasākumiem, lai novērstu globālās finanšu krīzes sekas pēc bankas bankrota.