Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Tā dēvētās bruģa revolūcijas dalībnieks Bērziņš izdošanas spriedumu pārsūdz

PRASA BRĪVĪBU. Brīvību politiski ieslodzītajam. Krekliņu ar šādu uzrakstu čehu valodā Ansis Ataols Bērziņš ģērbj uz tiesas sēdēm © FOTO: Antra GABRE

Ansis Ataols Bērziņš ieslodzījumā Čehijā atrodas kopš aprīļa, kad viņu aizturēja. Čehijas apgabaltiesa septembrī lēma, ka tā dēvētās bruģa revolūcijas dalībnieks Bērziņš ir jāizdod Latvijai.

Viņa aizstāvis zvērināts advokāts Jānis Mucenieks informē, ka tikai novembra beigās ir saņemts iztulkotais Čehijas tiesas nolēmums. Tas tiks pārsūdzēts Čehijas Augstākajā tiesā.

Advokāts uzsver to, ko sacīja pēc tiesas sēdes Čehijas pilsētas Liberecas tiesā, kurā pirms pāris mēnešiem tika lemts par Anša izdošanu vai neizdošanu Latvijai. Proti, ka Čehijas apgabaltiesa nav vērtējusi visus būtiskākos aizstāvības argumentus, kādēļ izdošana uz Latviju juridiski nav pieļaujama. Čehijas tiesa ir pārkāpusi starptautisko regulējumu, ka izdošanas lietas ir jāizskata, ilgākais, trīs mēnešu laikā. Ja šajā termiņā lietu izskatīt nevar, tad persona ir nekavējoties jāatbrīvo no apcietinājuma un jāatsaka izdošana, norāda J. Mucenieks. Taču tā nenotika. Tiesa ignorēja arī A. A. Bērziņa pēdējā vārdā sacīto un viņa aizstāvju argumentus par situāciju Latvijas ieslodzījuma vietās un viņam izteiktajiem draudiem.

A. A. Bērziņš nav mainījis viedokli - viņa lieta Latvijā ir politizēta. Pēdējā vārdā tiesā viņš teica: «Esmu gatavs tapt tiesāts, bet gribu, lai tiesa ir taisnīga; lai noskaidro, kas tiešām notika 2009. gada 13. janvārī; lai tiesa izanalizē, kāda varasvīru rīcība noveda pie tā; lai tiesa ar profesionālu ekspertu palīdzību izanalizē, ko labu vai sliktu Latvijai nesuši šie notikumi.» Čehijas apgabaltiesa neieklausījās argumentos un ignorēja norādes par politizētu procesu.