Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Musulmaņu valstis draud sasaukt samitu, ja Tramps atzīs Jeruzalemi kā Izraēlas galvaspilsētu

© Reuters/Scanpix

Islāma sadarbības organizācija (ISO) pirmdien aicināja sasaukt musulmaņu valstu samitu, ja ASV atzīs Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

"Ja Savienotās Valstis spers šo soli, atzīstot Jeruzalemi par Izraēlas tā dēvēto galvaspilsētu, mēs viennozīmīgi rekomendējam sasaukt sanāksmi ārlietu ministru padomes līmenī, kurai iespējami drīz sekotu islāma valstu samits," teikts ISO paziņojumā.

Atzīstot Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu vai atklājot diplomātiskās misijas strīdus pilsētā, tiks izdarīts "klajš uzbrukums arābu un islāma valstīm".

Izskanējuši pieņēmumi, ka ASV prezidents Donalds Tramps varētu atlikt lēmumu par vēstniecības pārcelšanu, bet ka viņš vēl šonedēļ atzīs Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Vēstniecības pārcelšanu Tramps solīja jau savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā, taču 1.jūnijā atkāpās no tūlītējas sava solījuma turēšanas.

Tolaik kāda ASV amatpersona paskaidroja, ka jautājums neesot par to, vai vēstniecību pārcelt, bet gan par to, kad to darīt, un ka, pēc Trampa domām, šobrīd nav īstais brīdis izšķirties par šādu soli.

ASV Kongress jau 1995.gadā pieņēma likumu, kas paredz vēstniecību pārcelt uz Jeruzalemi, tādējādi simboliski atbalstot Izraēlas pretenzijas padarīt to par valsts galvaspilsētu.

Tomēr likums satur klauzulu, kas visiem prezidentiem līdz šim ļāvusi izvairīties no šī soļa, ik pa sešiem mēnešiem to atkal un atkal atliekot.