Miris Patriks Sveizijs

© Scanpix

57 gadu vecumā mūžībā aizgājis no filmām Dirty Dancing un Ghost labi pazīstamais amerikāņu aktieris Patriks Sveizijs, kuram pirms nepilniem diviem gadiem tika diagnosticēts aizkuņģa dziedzera vēzis.

Viņš līdz pēdējam laikam centās pieveikt slimību, filmējoties seriālā The Beast un kopā ar sievu Līzu Nīmi strādājot pie memuāru grāmatas.

"Patriks Sveizijs pēc 20 mēnešu cīņas ar slimību šodien mierīgi aizgāja no dzīves, un nāves brīdī viņam līdzās bija ģimene," sacīts paziņojumā, kuru aktiera preses sekretāre Anete Vulfa nosūtījusi aģentūrai AP. Jāatgādina, ka iepriekš amerikāņu mediji jau vairākkārt rakstīja, ka P. Sveizijs esot tuvu nāvei un šīs ziņas vienmēr izraisīja viņa sašutumu. "Vai es mirstu? Vai es padodos? Vai es atrodos uz nāves gultas? Vai es atvados no cilvēkiem? Nemūžam," šā gada janvārī aktieris paziņojis intervijā televīzijas kompānijas ABC žurnālistei Bārbarai Voltersai. "Es turpinu sapņot par nākotni, par nākotni un ilgu un veselīgu mūžu, nevis dzīvošanu vēža ēnā," viņš sacījis, taču šīm cerībām tā arī nav bijis lemts piepildīties.

Daudzi P. Sveizija kolēģi izteikuši apbrīnu, ka viņš turpinājis filmēties seriālā The Beast, tēlojot kādu Federālā izmeklēšanas biroja aģentu, turklāt filmēšanas laikā, neraugoties uz sāpēm, aktieris neesot lietojis sāpju remdinošos līdzekļus, jo uzskatījis, ka tie traucēs viņam koncentrēties. AP vēsta, ka šogad The Beast pirmās 13 sērijas demonstrētas televīzijā un tās vērojuši vairāk nekā pusotrs miljons skatītāju, kas amerikāņu seriāliem ir samērā pieklājīgs rādītājs.

Skumjas par P. Sveizija nāvi un līdzjūtību viņa ģimenei pauduši daudzi pazīstami aktieri - Dženifera Greja (ar viņu kopā P. Sveizijs filmējās 1987. gada lentē Dirty Dancing), Demija Mūra (partnere 1990. gada filmā Ghost), Arnolds Švacenegers un citi. "Patriks iemiesoja kādu retu un skaistu kombināciju - rupju vīrišķību un pārsteidzošu laipnību. Satriecošs un stiprs, viņš bija īsts kovbojs ar maigu sirdi. Viņš bija bezbailīgs un vienmēr pats filmējās bīstamajās ainās, tāpēc mani neizbrīnīja, ka cīņa, ko viņš pieteica vēzim, bija tik drošsirdīga un cieņas pilna," BBC citē Dž. Grejas sacīto.

1952. gada 18. augustā Hjūstonā dzimušā P. Sveizija tēvs bija rodeo čempions, bet māte - deju skolotāja, kurai piederēja baleta studija. Mātes ietekmē P. Sveizijs sāka savu karjeru kā dejotājs. Pēc vidusskolas viņš pārcēlās no uz Ņujorku, lai mācītos baleta skolā, un vairākus gadus uzstājās Brodvejā. Pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu nogalē viņš pārcēlās uz Holivudu, 1979. gadā debitējot filmā Skatetown, USA, tomēr pa īstam slavens kļuva tikai pēc Dirty Dancing iznākšanas. Deviņdesmito gadu sākumā aktieris bija spiests ārstēties no alkoholisma un pēc ārstniecības kursa pabeigšanas mainīja dzīvesvietu, atgriežoties dzimtajā Teksasā.

Svarīgākais