Avoti: Bavārijas premjers ir gatavs atkāpties

© EPA/ SCANPIX

Bavārijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Horsts Zēhofers ir gatavs atkāpties no šīs federālās zemes premjerministra amata vēl pirms nākamā gada nogalē beidzas viņa pilnvaru termiņš, svētdien pavēstījuši informācijas avoti.

Zēhofers varu varētu nodot nākamo četru mēnešu laikā, atklāja ar partijas vadību saistīti avoti.

Bavārijas premjerministrs iepriekš ir norādījis, ka varētu atkārtoti kandidēt uz partijas līdera posteni, toties nevēlas kandidēt 2018.gadā plānotajās federālās zemes vēlēšanās kā partijas galvenais kandidāts, aģentūrai DPA pavēstīja ar nedēļas nogalē notikušajām politiskajām sarunām saistīti avoti.

Domājams, ka pirmdien viņš oficiāli paziņos savu lēmumu.

Zēhofera politiskā nākotne kļuvusi apdraudēta kopš septembrī notikušajām Vācijas Bundestāga vēlēšanām. Tikai Bavārijā startējošā CSU saņēma 38,8% balsu, lai gan vēl 2013.gadā to šajā federālajā zemē atbalstīja 49,3% vēlētāju.

Pēc vēlēšanās Zēhofers saskāries ar spiedienu atteikties no vismaz viena sava amata. Šobrīd viņš ir CSU priekšsēdētājs, likumdevējs Bavārijas landtāgā, kā arī federālās zemes premjerministrs.

Bavārijas finanšu ministrs Markuss Zēders jau pieteicis savu kandidatūru uz partijas līdera posteni.

CSU savu darbību ir izvērsusi tikai Bavārijā, tomēr tā ir būtiski svarīga Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) sabiedrotā.

Merkele šobrīd cenšas izveidot jaunu "lielo koalīciju" starp CDU/CSU un sociāldemokrātiem (SPD), un iekšējās cīņas Bavārijas partijā var apgrūtināt sarunu gaitu. Visas trīs partijas septembrī notikušajās vēlēšanās piedzīvoja vilšanos, vēlētājiem izvēloties atbalstīt mazākas partijas.

Svarīgākais