Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Horvātijas opozīcijas politiķi saņem nāves draudus

© EPA/ SCANPIX

Horvātijas opozīcijas politiķi, kuri atbalstījuši ANO Hāgas tribunāla spriedumu Bosnijas horvātu lietā, saņēmuši nāves draudus.

Draudus saņēmis partijas "Glas" deputāts Gorans Beuss Rihembergs un bijusī ārlietu ministre Vesna Pusiča.

Rihembergs nosodīja mēģinājumus izmantot parlamentu, lai noraidītu Hāgas tribunāla spriedumu un noturētu klusuma brīdi, un paziņoja, ka "Gals" nepiedalīsies "šajā apkaunojumā".

Bosnijas horvātu līderis Slobodans Praljaks trešdien ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) sēdes laikā iedzēra indi, protestējot pret tribunāla lēmumu atstāt spēkā viņam piespriesto 20 gadu cietumsodu. Praljaks drīz pēc tam nomira.

Reuters/ SCANPIX

2013.gadā tribunāls atzina Praljaku un piecus citus apsūdzētos par vainīgiem apsūdzībās par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tiesneši secināja, ka apsūdzētie vēlējās padzīt musulmaņus no tām Bosnijas daļām, ko viņi bija iecerējuši apvienot, lai izveidotu Lielhorvātiju.

Rihembergs sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka saņēmis draudus par atteikšanos godināt Praljaku.

"Es saduršu tev publiskā vietā, mērkaķi", "Neviens tev nevar palīdzēt, sāc skaitīt lūgšanas" un "Es ielaidīšu tev 9mm starp acīm" ir daži no draudiem, ko saņēmis politiķis. Viņš publiskoja arī ieroča fotogrāfiju, ko saņēmis kopā ar draudiem savai ģimenei.

Rihembergs sacīja, ka drošības apsvērumu dēļ "Facebook" ir izdzēsis draudu ziņas.

Horvātijas mediji vēsta, ka draudus saņēmusi arī arī "Glas" politiķe Pusiča.

Vairums Horvātijas politiķu, tostarp premjerministrs Andrejs Plenkovičs, nosodīja ICTY spriedumu, uzskatot to par netaisnīgu.

Horvātijas parlaments pieņēma deklarāciju, kurā nosodīts tribunāla spriedums, un izrādīja cieņu Praljakam.