Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Inficēšanos ar HIV bieži vien diagnosticē par vēlu

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Aptuveni puse eiropiešu, kas inficējušies ar HIV, par savu saslimšanu uzzina tad, kad slimība jau ir attīstījusies, teikts otrdien izplatītā pētījumā.

2016.gadā Eiropas Savienībā (ES) HIV diagnosticēts 29 000 cilvēku, kas ir nedaudz mazāk nekā gadu iepriekš, teikts Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) un Pasaules Veselības organizācijas (WHO) ziņojumā.

No inficēšanās līdz diagnosticēšanai paiet vidēji trīs gadi, sacīja ECDC direktore Andrea Ammona, piebilstot, ka pacientu izredzes tad ir krietni bēdīgākas.

F64 Photo Agency

"Eiropai, reaģējot uz HIV, ir jādara vairāk," norādīja Ammona.

Plašākajā Eiropas reģionā, kurā atbilstoši WHO sadalījumam ietilpst visas Eiropas un postpadomju valstis un Turcija, pērn reģistrēti 160 000 jaunu inficēšanās gadījumu, līdz ar to tas ir vienīgais pasaules reģions, kurā konstatēts inficēšanās ar HIV pieaugums.

Augstākais inficēšanās līmenis konstatēts Ukrainā, kur slimība skārusi 33,7 cilvēkus no 100 000. Tikmēr augstākais inficēšanās līmenis starp ES dalībvalstīm ar 18,5 cilvēkiem uz 100 000 ir Latvijā.

"HIV epidēmija Eiropas reģionā turpina pieaugt satraucošā tempā, pamatā tā austrumu daļā," sacīja WHO Eiropas reģiona direktore Žužanna Jakaba.