Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Puse vāciešu vēlas jaunas parlamenta vēlēšanas

Puse vāciešu pēc koalīcijas sarunu izjukšanas atbalsta jaunu parlamenta vēlēšanu izsludināšanu, bet piektā daļa dotu priekšroku mazākuma valdības izveidošanai, liecina trešdien publicētās aptaujas dati.

49,9% atbalsta jaunas vēlēšanas, liecina pētījumu centra INSA un laikraksta "Bild" aptaujas dati.

48,5% uzskata, ka sociāldemokrāti (SPD) rīkojas pareizi, atsakoties pievienoties kancleres Angelas Merkeles konservatīvo blokam (CDU/CSU) vēl vienā "lielajā koalīcijā", kamēr 18% atbalsta šādas SPD un CDU/CSU koalīcijas izveidošanu.

Izjūkot CDU/CSU sarunām ar brīvajiem demokrātiem (FDP) un "zaļajiem" par tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidi, Vācijā vairojusies politiskā neskaidrība, arvien ticamākai kļūstot iespējai, ka tiks rīkotas pirmstermiņa Bundestāga vēlēšanas.

28% vāciešu sarunu izjukšanā vaino FDP līderi Kristiānu Leidneru, 27% - Merkeli, bet 13% - "zaļo" līderi Džemu Ezdemiru.

Ja tiks rīkotas jaunas vēlēšanas, Merkelei atkal būtu jāstartē kā kanclera amata kandidātei, uzskata četri no desmit vāciešiem. 24% ir pārliecināti, ka tam ir jābūt citam CDU politiķim. Tiesa gan, jautājumā par to, kurš tas varētu būt, vienprātības nav.

Vairums vēlētāju pēc jaunām vēlēšanām dotu priekšroku CDU/CSU un FDP koalīcijai. Tai seko SPD, "zaļo" un kreiso radikāļu partijas "Die Linke" ("Kreisie") koalīcija.