Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Daudzviet ārzemēs arī šodien svinēs Latvijas dzimšanas dienu

© F64

Dažādās pasaules valstīs dzīvojošie latvieši Latvijas Republikas proklamēšanu atzīmēs arī šodien, liecina portāla "latviesi.com" apkopotā informācija.

Svētku pasākumi šodien norisināsies Lielbritānijā, Zviedrijā, Kanādā, Īrijā, Austrālijā un ASV.

ASV pasākumi notiks Sietlā, Sanfrancisko un Detroitā. Sietlas latviešu centrā šodien pēc dievkalpojuma svētku runu "Tautas dziesma un tautas dvēsele" teiks diriģents, komponists, čellists Juris Ķeniņš, bet dziedās "Siguldas balsis". Bet Sanfrancisko par godu svētkiem plānots dievkalpojums, pusdienas, svētku akts un koncerts.

Savukārt Detroitā, Sv. Pāvila draudzes sabiedriskajās telpās, notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 99.gadadienas akts un svinības. Sanākušos uzrunās Amerikas latviešu apvienības (ALA) ģenerālsekretārs Raitis Eglītis par tematu "ALA un Latvija - laiku lokos, roku rokā - pretim simtgadei".

Austrālijā šodien plānots svētku akts, kurā uzrunu teiks bijušais Latvijas Valsts prezidents, Valdis Zatlers. Gaidāmi Melburnas latviešu vidusskolas audzēkņu, un koru “Daina” un "Veseris" Latvijas virsdiriģenta, Ginta Ceplenieka, vadībā priekšnesumi.

Savukārt Īrijā par godu Latvijas valsts 99.proklamēšanas gada dienai svinības organizē Limerikas latviešu deju kopa "Nemiers". Koncertā "Es savai Tēvzemei" piedalīsies četras aktīvākās Limerikas latviešu biedrības un pašdarbnieki: Deju kopa "Nemiers", bērnu nedēļas skoliņas "Pūcīte" un LBI "Kamenīte", bērnu deju kolektīvs “Taurenītis”. Bērnu nedēļas nogales skoliņa "Pūcīte" un LBI "Kamenīte" izveidos izstādi “Skaista mana Tēvu zeme”.

Tikmēr Kanādā šodien svētkus svinēs Otavā un Hamiltonā. Hamiltonā gaidāms dievkalpojums, svētku koncerts un Latvijas vēstnieka Kanādā Kārļa Eihenbauma svētku runa, bet Otavā svinības plānotas Miera draudzes namā.

Upsalā, Zviedrijā šodien svētku atklāšana notiks ar glāzi dzirkstoša šampānieša, svinīgām vakariņām, jestrām dejām un rotaļām kopā ar latviešu postfolkloras grupu "Rikši" no Latvijas. Bet Lielbritānijā šodien svētki tiks svinēti "Straumēnos". Pasākumā piedalīsies "Straumēnu" skoliņas audzēkņi, "Straumēnu" jauktais koris, "Straumēnu" tautas deju kopa un uzrunu teikts Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.

Kopumā šogad Latviešu ārzemju kopienās par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai tika rīkoti vairāk kā 74 svētku sarīkojumi vismaz 33 pasaules valstīs.