Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

61% austrāliešu atbalsta viendzimuma laulību legalizāciju

© Scanpix

Austrālieši pasta balsojumā atbalstījuši viendzimuma laulību legalizāciju valstī, liecina trešdien publiskotie oficiālie balsojuma rezultāti.

Balsojumā piedalījās gandrīz 80% balsstiesīgo jeb 12,7 miljoni cilvēku, no kuriem 61,6% atbalstījuši viendzimuma laulību legalizāciju, liecina oficiālie rezultāti. Pret viendzimuma laulību legalizāciju nobalsojuši 38,4%.

Pasta balsojums norisinājās divus mēnešus, bija brīvprātīgs un tiesiski nesaistošs.

Jau ziņots, ka Austrālijas konservatīvā valdība nolēma sarīkot pasta balsojumu pēc tam kad referendums, ko konservatīvie bija solījuši sarīkot priekšvēlēšanu kampaņā, tika noraidīts parlamenta augšnamā.

Tomēr laulības vienlīdzības aizstāvji pauda bažas, ka Kanbera varētu būt pārkāpusi savas pilnvaras, rīkojot pasta balsojumu, un vērsās augstākajā tiesā. Viņi norādīja, ka šāds balsojums valstij izmaksās dārgi un var sašķelt sabiedrību, izprovocējot naidu pret gejiem un lesbietēm.

Taču Austrālijas augstākā tiesa septembra sākumā noraidīja prasību bloķēt valdības plānu sarīkot pasta balsojumu šajā jautājumā.

Tagad ierosinājums par viendzimuma laulību legalizāciju nonāks parlamentā, kuram jāpieņem attiecīgs likums. Ja parlaments nevilcināsies, Austrālijas geji un lesbietes jau ap Ziemassvētkiem varētu iegūt tiesības laulāties.

Uzzinot par pasta balsojuma rezultātiem, tūkstošiem cilvēku izgāja ielās lielākajās Austrālijas pilsētās, lai to nosvinētu.

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls, kurš atbalsta viendzimuma laulību legalizāciju, sacīja, ka balsojuma rezultāts ir pārliecinošs atbalsts laulību vienlīdzībai.

"Viņi nobalsoja "jā" godīgumam, "jā" saistībām un "jā" mīlestībai," sacīja Tērnbuls, piebilstot, kas valdība centīsies panākt attiecīga likuma pieņemšanu līdz Ziemassvētkiem.

Taču vispirms premjerministram jātiek galā ar pretestību paša vadītajā Liberālajā partijā, kur izskanējusi prasība pēc "reliģijas brīvības" izņēmumiem, tostarp atļaujas komercpakalpojumu sniedzējiem noraidīt viendzimuma laulības un vecākiem neļaut bērniem piedalīties skolu programmās, ja, viņuprāt, tajās tiek grautas heteroseksuālās tradīcijas.

Tērnbuls un opozīcijā esošā centriskā Darba partija ir atbalstījusi vienkāršāku likumprojektu, kas paredz viendzimuma laulību legalizāciju ar iespēju reliģiskām institūcijām atteikties laulāt gejus un lesbietes.

Sagaidāms, ka šis likumprojekts tiks iesniegts Senātā jau ceturtdien.

Austrālijas raidorganizācijas ABC otrdien publiskotie politiķu aptaujas rezultāti liecina, ka Pārstāvju palātā izmaiņas laulību likumā atbalstītu 72% aptaujāto, bet Senātā - 69%.