Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ar Zimbabves prezidentu konfliktējošā armija ieņēmusi valsts televīziju

© REUTERS / Scanpix

Zimbabves armijas karavīri trešdienas naktī ieņēma valsts raidsabiedrības ZBC galveno biroju un televīzijā teica uzrunu tautai apstākļos, kad turpinās konflikts starp armijas komandieri un valsts prezidentu Robertu Mugabi.

Armijas virsnieki valsts televīzijā teiktā uzrunā noliedza, ka valstī notiktu apvērsums. Viņi sacīja, ka "vēršas pret noziedzniekiem ap" Mugabi, bet pats Mugabe ir drošībā.

"Tā nav militāra valdības pārņemšana. Mēs vēlamies pārliecināt nāciju, ka viņa ekselence prezidents ... un viņa ģimene ir sveiki un veseli un viņu drošība ir garantēta," sacīja ģenerālis, kurš nolasīja paziņojumu televīzijā.

Zimbabves galvaspilsētas Harares ziemeļu priekšpilsētās bija dzirdami smago ieroču un artilērijas šāvieni, tomēr situācija bija neskaidra.

93 gadus vecais prezidents Mugabe vēl nav komentējis notiekošo.

Zimbabwes vēstnieks Dienvidāfrikā Aizeks Mojo noliedza jebkādas runas par apvērsumu un sacīja, ka valdība ir "neskarta".

Otrdienas vakarā bija ziņots, ka Zimbabves armija mēģina gāzt prezidentu. Otrdien Harares virzienā devās vairāki tanki, un pilsētas ielās bija ievērojami vairāk karavīru nekā parasti.

Hararē arī bija dzirdamas eksplozijas un šāvieni, tai skaitā Mugabes rezidences tuvumā.

Zimbabvē ir pastiprinājies saspīlējums kopš pagājušās nedēļas, kad Mugabe atlaida viceprezidentu Emersonu Mnangagvu.

Armijas komandieris ģenerālis Konstantino Čivenga pirmdien brīdināja Mugabi, ka armija iejauksies, ja prezidents nepārtrauks tīrīšanas augstāko amatpersonu vidū un turpinās atlaist bijušos brīvības cīnītājus, kas atbalsta Mnangagvu.

"Kad runa ir par mūsu revolūcijas aizstāvēšanu, armija nevilcināsies iejaukties," preses konferencē paziņoja Čivenga.

Zimbabves valdošā partija ZANU-PF otrdien apsūdzēja Čivengu "nodevīgā rīcībā". Partija paziņoja, ka ģenerāļa nostāja ir labi aprēķināta, lai grautu stabilitāti valstī, un uzskatāma par nodevīgu rīcību, jo tās mērķis ir kūdīt uz sacelšanos.