Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

15 000 zinātnieku izplata drūmu "brīdinājumu cilvēcei" par katastrofāliem draudiem

© Scanpix

Zinātnieki no dažādām pasaules valstīm ir apvienojušies, lai brīdinātu pārējo cilvēci par katastrofālajiem draudiem, kas pašlaik skar mūsu planētu.

Tā saucamais "Brīdinājums cilvēcei" faktiski ir oriģinālā brīdinājuma atjauninājums, kas tika izdots 1992. gadā un ko parakstīja 1 700 zinātniskās kopienas pārstāvji.

Tā vietā, lai ieklausītos zinātnieku brīdinājumos, kas tika izteikti pirms 25 gadiem un uzlabotu situāciju, eksperti saka, ka tā kļūst arvien sliktāka, un visas konstatētās problēmas joprojām nav atrisinātas.

Šis brīdinājums ietver sevī tādas tēmas kā apkārtējās vides problēmas, iedzīvotāju skaita pieaugums un masveida patēriņa līmenis, kas apdraud citas sugas, kurām ir liels izzušanas risks.

Mežu izciršana un okeāna piesārņojums pieaug, savukārt pasaules iedzīvotāju skaits ir 25 gadu laikā ir palielinājies par 2 miljardiem cilvēku.

Scanpix

"Daudzas no mūsu pašreizējām darbībam nopietni apdraud nākotni, kādu mēs vēlamies cilvēcei, augiem un dzīvniekiem, un tādejādi varam mainīt dzīvo pasauli tiktal, ka tā nespēs uzturēt dzīvi tādā veidā, kā mēs to pazīstam," rakstīts brīdinājumā.

Scanpix

Zinātnieki norāda, ka steidzami nepieciešamas būtiskas izmaiņas cilvēku uzvedībā, citādāk katastrofa ir neizbēgama.

Scanpix

Šis brīdinājums nāk no Oregonas Valsts universitātes ekologa Viljama Ripļa, kurš saņēma atbalstu no 15 000 zinātniekiem no 184 pasaules valstīm.

Avots: The Mirror