Igaunija sper lielu soli tuvāk eiro

© skanpix

Eiropas Komisija ir rekomendējusi Igaunijas pievienošanos eirozonai no nākamā gada 1. janvāra, jo tai izdevies izpildīt visus ekonomiskos kritērijus, informē Igaunijas Ārlietu ministrija.

Tādējādi Igaunija var kļūt par pirmo Baltijas valsti, kurā tiks ieviests eiro.

Tā būs arī piektā no valstīm, kas Savienībai pievienojās 2004.gadā un kas līdz šim pārgājušas uz eiro: 2007.gadā šo valūtu ieviesa Slovēnija, 2008.gadā - Kipra un Malta, 2009.gadā - Slovākija.

Lai pievienotos eirozonai, valstīm ir jāizpilda vairāki kritēriji: jāsaglabā noteiktais valsts parāda un budžeta deficīta līmenis, jākontrolē inflācija, kā arī jāierobežo valūtas kursa svārstības ārvalstu tirgos un procentu likmju izmaiņas.

Sākotnēji Igaunija Eiropas kopējai monetārajai telpai plānoja pievienoties 2007.gadā, taču to aizkavēja augstā inflācija.

EK un ECB ziņojumam ir rekomendējošs raksturs Eiropas Savienības Padomei, kas šo jautājumu skatīs jūlijā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais