Pret Pudždemonu Beļģijā izturēsies tāpat, kā pret visiem citiem pilsoņiem

© REUTERS/ SCANPIX

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels otrdien paziņojis, ka no amata atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons var rēķināties ar tādu pašu attieksmi kā jebkurš cits Eiropas pilsonis.

Pudždemons otrdien preses konferencē Briselē paziņoja, ka nemēģinās iegūt politisko patvērumu Beļģijā, bet paliks Briselē.

"Saskaņā ar viņa paša vārdiem Pudždemona kungs ieradies Briselē jo tā ir Eiropas galvaspilsēta. Te pret viņu izturēsies tāpat, kā pret jebkuru citu Eiropas pilsoni," paziņoja Mišels, uzsverot, ka viņa valdība nav uzaicinājusi Pudždemonu ierasties Beļģijā.

"Pudždemona kungam ir tādas pašas tiesības un pienākumi, kā jebkuram Eiropas pilsonim - ne mazāk un ne vairāk," norādīja Mišels.

REUTERS/ SCANPIX

Viņš sacīja, ka Katalonijas krīzes laikā regulāri sazinājies ar Madridi, un atkārtoti aicināja uz "politisko dialogu ar Spāniju, lai atrisinātu krīzi nacionālās un starptautiskās kārtības ietvaros".

"Pudždemona kungs neatrodas Beļģijā pēc Beļģijas valdības ielūguma vai iniciatīvas," uzsvēra Mišels.

"Kustības brīvība Šengenas zonā ļauj viņam atrasties Beļģijā bez jebkādām citām formalitātēm," viņš piebilda.

Eiropas Savienība (ES) un tās dalībvalstis Katalonijas krīzē paudušas nelokāmu atbalstu Spānijas centrālajai valdībai, kas neatzīst katalāņu neatkarības referenduma rezultātus un reģiona parlamenta pasludināto neatkarību.

Spānijas premjers Marjano Rahojs ir atlaidis Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Tomēr Beļģijas imigrācijas ministrs Teo Frankens sestdien izteicās, ka Beļģija varētu piešķirt politisko patvērumu Pudždemonam, kurš pēc atstādināšanas no amata ar automašīnu nokļuva Marseļā, no kurienes aizlidoja uz Briseli. Tur viņš konsultējies ar juristu, kurš strādājis ar patvēruma lietām, tostarp spāņiem no Basku zemes.