Debatēs Vācijā – neizšķirts

Svētdienas vakarā Vācijā notikušās televīzijas debates starp diviem galvenajiem kanclera amata kandidātiem Angelu Merkeli un Franku Valteru Šteinmeieru nedos izšķirošo pārsvaru nevienam no viņiem, kaut arī tās vērojuši aptuveni 20 miljoni iedzīvotāju.

Politologi norāda, ka abi kandidāti bijuši visai rezervēti un, šķiet, apzinājušies, ka pavisam reāla ir situācija, kad pēc 27. septembrī paredzētajām vēlēšanām atkal nāksies veidot lielo koalīciju starp A. Merkeles pārstāvētajiem kristīgajiem demokrātiem un F. V. Šteinmeiera sociāldemokrātiem. Tāda Vācijā pastāv jau četrus gadus.

"Merkele un Šteinmeiers tikai neitralizēja viens otru," laikrakstam Passauer Neue Presse sacījis Bonnas universitātes politologs Gerds Langūts, norādot, ka vienīgie uzvarētāji šajā debatēs varētu būt sīkākās opozīcijas partijas. Arī citu Vācijas laikrakstu žurnālisti uzsvēruši neierasto labvēlību, kas valdījusi debatēs (abi kandidāti vairākkārt uzsvēruši, ka lielā koalīcija nemaz neesot bijusi tik slikta), norādot, ka A. Merkele un F. V. Šteinmeiers brīžam atgādinājuši "sen precējušos laulātu pāri, kuru kāds izmisīgi cenšas salaist ragos", raksta AFP.

Vēlētāju aptaujas liecina, ka balsotāji nelielu priekšroku devuši pašreizējam ārlietu ministram F. V. Šteinmeieram, kurš pirmais izvirzīja tēzi, ka, vēlākais, līdz 2013. gadam jānosaka termiņš Vācijas karavīru izvešanai no Afganistānas, aizstāvēja plānu, kas paredz līdz 2021. gadam slēgt visas 17 Vācijā esošās atomelektrostacijas un ieteica steigšus noteikt minimālo darba algu un prēmiju izmaksāšanas aizliegumu lielo uzņēmumu vadībai. Piemēram, ARD veiktajā aptaujā, 43% skatītāju par pārliecinošāku uzskatījuši tieši F. V. Šteinmeiera uzstāšanos, taču, pirmkārt, A. Merkeli atbalstījis tikai par procentu mazāk skatītāju, otrkārt, uz jautājumu, kuram kandidātam būtu jāieņem premjera krēsls, šie paši skatītāji ar 53 pret 38 procentiem nobalsojuši par labu A. Merkelei. "Kurš tad uzvarēja? Franks Valters Šteinmeiers noteikti bija labāks, nekā to bija gaidījuši pat viņa piekritēji. Tomēr svētdienas vakars neizšķirs vēlēšanu iznākumu," norāda Sueddeutsche Zeitung.

Pagājušās nedēļas nogalē veiktās socioloģiskās aptaujas liecina, ka kristīgie demokrāti saglabā ievērojamu pārsvaru – viņus (kopā ar meitas partiju kristīgajiem sociālistiem) gatavi atbalstīt 35% vēlētāju, bet sociāldemokrāti var rēķināties ar 21% balsu. A. Merkeles vēlamākajiem sabiedrotajiem jaunajā koalīcijā brīvajiem demokrātiem pašlaik ir 14% atbalstītāju – tieši tikpat, cik Kreiso partijai, kas dažās federālajās zemēs jau izveidojusi koalīciju ar sociāldemokrātiem.