Eiropas Parlamentā prasa izvērtēt nanotehnoloģijas riskus pārtikas ražošanā

© skanpix

Pārtikas produktiem, kas ražoti, izmantojot nanotehnoloģiju, pirms licencēšanas un laišanas Eiropas tirgū jāveic īpašs riska izvērtējums, — tādas prasības atkārtoti uzstāda Eiropas Parlamenta Vides un veselības komiteja. Tāpat jāaizliedz klonētu dzīvnieku un viņu pēcnācēju izmantošana pārtikas ražošanā.

Nanotehnoloģija var uzlabot pārtikas produktu kvalitāti — piemēram, garšu, krāsu vai pretestību pret baktērijām.

Gatavojoties otrajam lasījumam Parlamentā, Vides komiteja atkārtoti uzstāj, ka no regulas par jauno pārtikas produktu (kas Eiropā netika lietoti pirms 1997.gada) atļaušanas kārtību jāizslēdz pārtika, kas ražota ar nanotehnoloģijas palīdzību, un produkti, kas iegūti no klonētiem dzīvniekiem un to pēcnācējiem.

Komiteja uzsver, ka pirms nanotehnoloģijas ceļā iegūtu pārtikas produktu licencēšanas jāveic risku izvērtējums, turklāt visas sastāvdaļas jānorāda uz etiķetes. Attiecībā uz dzīvnieku klonēšanu tā norāda, ka klonēšana ir pretrunā ar noteikumiem par dzīvnieku aizsardzību. Tādēļ tā aicina Eiropas Komisiju iesniegt atsevišķu likumdošanas priekšlikumu par šiem jautājumiem.

Kā piemēru nanotehnoloģijas izmatošanai pārtikas ražošanā var minēt augļu un dārzeņu pārklāšanu ar vaskveidīgu nanokārtiņu ilgākai uzglabāšanai, kā arī dažu mērču konsistences uzlabošana, lai būtu iespējams pudeli vai burciņu iztukšot līdz galam.

Patlaban ES tirgū nav ne pārtikas produktu, kuri ražoti, izmantojot nanotehnoloģiju, ne produktu, kas iegūti no klonētiem dzīvniekiem, tomēr Parlamenta ziņojuma autore Kartika Liotarda uzsver, ka jānodrošina, lai šādi produkti netraucēti neienāktu tirgū nākotnē.

Svarīgākais