Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Pudždemona sabiedrotie kritizē zaudēto iespēju pasludināt neatkarību

© AFP/ SCANPIX

Lēmums atturēties no tūlītējas Katalonijas neatkarības pasludināšanas ir zaudēta iespēja, otrdien atzina Katalonijas kreiso radikāļu partija, kas ir svarīgs reģiona premjerministra Karlesa Pudždemona valdības sabiedrotais.

"Mēs uzskatām, ka šodien bija diena, lai svinīgi pasludinātu katalāņu republiku, un mēs, iespējams, esam zaudējuši iespēju," reģiona parlamentam norādīja partijas CUP deputāte Anna Gabriela.

Pudždemons otrdien, uzrunājot reģiona parlamentu, sacīja, ka Katalonijai ir jāpasludina neatkarība, tomēr šis solis jāatliek, lai sekmētu dialogu ar Madrides valdību.

EPA/ SCANPIX

Kā liecina galīgie rezultāti, 1.oktobrī notikušajā referendumā piedalījās 43% Katalonijas vēlētāju un no viņiem 90% atbalstījuši reģiona atdalīšanos no pārējās Spānijas. Neatkarības pretinieki pamatā referendumu boikotēja, turklāt Spānijas centrālās valdības varasiestādes pirms referenduma un balsošanas dienā bija izvērsušas represijas pret referenduma rīkotājiem, cenšoties nepieļaut tā norisi.

Savukārt Spānijas konservatīvā valdība draudējusi, ka bloķēs neatkarības pasludināšanu.

Centrālās valdības rīcībā ir vairāki instrumenti, ko tā var izmantot. Cita starpā Madride var apturēt Katalonijas reģionālo autonomiju un izsludināt ārkārtas stāvokli.