Nīderlandiešu zālīte – tikai savējiem

© Scanpix

Nīderlandes valdība paudusi gatavību rīkoties, lai ierobežotu narkotūristu pieplūdumu valstī, kur legāli darbojas 702 veikaliņi, tā dēvētie kofīšopi, kuros var iegādāties marihuānu un hašišu.

Paredzēts samazināt maksimālo vienam cilvēkam pārdodamās zālītes daudzumu no pieciem līdz trim gramiem, kā arī maksājumos pieņemt tikai bankas kartes, ziņo Reuters.

"Mūsu mērķis ir panākt, lai kofīšopi kalpotu vietējiem iedzīvotājiem, kā tas sākotnēji [kad 1976. gadā tika pieņemts lēmums par vieglo narkotiku tirdzniecības atļaušanu] arī bija paredzēts, nevis strādātu citu valstu patērētāju labā," īpaši izveidotas Nīderlandes valdības komisijas atzinumu citē laikraksts Telegraph. Tā kā Eiropas Savienības noteikumu dēļ pieņemt lēmumu, kas aizliedz narkotikas pārdot ārzemniekiem, nav iespējams, Nīderlandes tieslietu ministrs Ernsts Hiršs Ballins sarunā ar aģentūru ANP atzinis – tiks realizēta politika, kas ārzemniekiem apgrūtinās narkotiku iegādi.

Tā kā lielākās problēmas rodas pilsētās, kas atrodas netālu no Nīderlandes robežām ar Beļģiju un Vāciju, Bergenas pie Zomas un Rozendāles varasiestādes jau pieņēmušas lēmumu līdz 2011. gadam slēgt visus pilsētā esošos kofīšopus. Limburgā vienīgā šāda veida tirdzniecības iestāde tikšot pārcelta no pilsētas centra uz nomali. Arī Amsterdama paziņojusi, ka līdz 2011. gadam tiks slēgti 43 no pilsētas 228 kofīšopiem. Savukārt Māstrihtā, kuras mērs Gerds Lērss atzinis, ka 60% pilsētas vieglo narkotiku tirdzniecības vietu klientu ir viesi no Francijas vai Beļģijas, nolemts, ka pāris gadu laikā veikaliņi ieviesīs biedru kartes (grasspass), kas ļaus zālīti iegādāties tikai vietējiem iedzīvotājiem.

Ekonomiskā ziņā vieglo narkotiku tirdzniecība Nīderlandei dod ievērojamus ienākumus. Pēc La Repubblica datiem, ik gadu šajā valstī tiek pārdotas 265 tonnas marihuānas un hašiša divu miljardu eiro vērtībā, turklāt par to kofīšopi valstij maksā nodokļus. Taču narkotūristu pieplūdums radījis draudus sabiedriskajai drošībai. Daudzi ārzemnieki, kuri uz neilgu laiku ieradušies Nīderlandē tikai ar mērķi paniekoties ar zālīti vai, piemēram, maģiskajām sēnēm, neaprēķina savus spēkus un pārdozē narkotikas, radot draudus savai un citu dzīvībai. Policijas statistika liecina, ka sīku likumpārkāpumu līmenis reģionos, kurus visbiežāk apmeklē narkotūristi, ir ievērojami pieaudzis.

Svarīgākais