Pēc Viļņas praida divus Seima deputātus sauks pie atbildības

Lietuvā sestdien notikušā "Baltijas praida" laikā aizturēti 19 cilvēki, bet divus Seima deputātus policija gatavojas saukt pie administratīvās atbildības par mēģinājumu celt nekārtības. Gājiena laikā cietuši divi cilvēki - žurnālists un policists.

Seksuālo minoritāšu gājienā Lietuvas galvaspilsētā piedalījās aptuveni 350 cilvēki, bet protestēt pret to bija sapulcējušies aptuveni 1000 cilvēki, tikmēr vairāki desmiti cilvēku tai laikā pulcējās uz lūgšanu akciju iepretī Viļņas katedrālei, lūdzot Dievu "glābt tautu, jauniešus un valsti".

Kārtību gājiena laikā uzraudzīja aptuveni 500 policisti, jātnieku policija un kinologi ar suņiem, virs gājiena norises vietas riņķoja helikopteri, bet Nēres upē dežurēja policijas kuteris. Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm šī operācija izmaksājusi aptuveni 200 000 litu (40 800 latu).

Vairāki cilvēki aizturēti par to, ka pie viņiem atrastas eksplozīvas vielas, vēl citi - par administratīvo tiesību pārkāpumiem, huligānismu, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā un aizliegtu priekšmetu ienešanu policijas kontrolētajā teritorijā. Trim cilvēkiem draud atbildība par fotokorespondenta savainošanu.

Sestdienas vakarā pilsētā patrulēja pastiprināti policijas spēki.

Lietuva bija priekšpēdējā Eiropas Savienības valsts, kurā līdz šim seksuālo minoritāšu gājiens netika atļauts. Vienīgā valsts, kur praids vēl nav noticis, ir Slovākija.

Gājienā piedalījās arī vairāku Eiropas valstu diplomāti, tai skaitā Nīderlandes, Lielbritānijas, Francijas vēstnieki, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti un citu valstu politiķi. Zviedrijas Eiropas lietu ministre Birgita Olsone, kas jau sen bija solījusi ierasties uz "Baltijas praidu", šo pasākumu nosauca par vēsturisku.

Svarīgākais