Briti domā par elektroniskām vēlēšanām

Šonedēļ notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās problēmas radīja tas, ka dažos iecirkņos bija par maz darbinieku un balsošanas kabīņu, lai apkalpotu lielo balsotāju skaitu. Lēnās procedūras dēļ pie iecirkņiem ir veidojušās garas rindas, un daži vēlētāji līdz iecirkņu slēgšanai nepaspēja atdot savu balsi. Šīs nedienas ir atgādinājušas par iespējām ieviest elektronisko balsošanas sistēmu.

Elektroniskās vēlēšanas notiek Igaunijā, Indijā, un arī ASV plāno šādu sistēmu ieviest.

Elektroniskās balsošanas atbalstītāji norāda, ka procedūra ir ātra, tā novērš to, ka daļa urnā iemesto vēlēšanu biļetenu nav pienācīgi aizpildīti, turklāt rezultāti tiek saskaitīti nekavējoties.

Lielbritānijas Vēlēšanu komisija gan ir paudusi piesardzību.

Kopš 2000. gada Lielbritānijas valdība ir rekomendējusi vietējām varasiestādēm izmēģināt dažādas alternatīvas ierastajai balsošanai ar biļeteniem. 2007. gadā piecas pašvaldības izmēģināja elektronisko balsošanu, un cilvēki balsi varēja atdot internetā.

Tomēr, izvērtējot balsošanu, Vēlēšanu komisija ir atzinusi, ka pastāv problēmas ar procesa caurskatāmību un drošību, kā arī ar vietējo varasiestāžu iespējām saglabāt kontroli pār notiekošajām vēlēšanām, vēsta BBC.

Arī citās valstīs, kur pārbaudītas šādas vēlēšanu sistēmas, ir sistēmu izstrādes sākuma stadijās nereti ir konstatētas dažādas drošības problēmas, tomēr vairumu no tām ir izdevies novērst. Turklāt šādu sistēmu speciālisti norāda, ka arī pašreizējā balsošanas veidā netrūkst dažādu nebūšanu, un tomēr mēs to pieņemam par atbilstošu. Pašlaik vēlēšanas saistītas ar lielām papīru kaudzēm, balsu skaitīšanu un balsotāja identitātes pārbaudes iespējamām problēmām.

Svarīgākais