Japāņi negrib amerikāņu karabāzi

Japānai piederošās Tokunošimas salas pārstāvji ir noraidījuši Japānas premjerministra Jukio Hatojamas ieceri uz turieni pārvietot ASV karabāzi, kas pašlaik atrodas Okinavā un pret kuras atrašanos tur iebilst vietējie iedzīvotāji.

Okinavas bāzē uzturas vairāk nekā 47 tūkstoši amerikāņu karavīru. J. Jatojama bija vērsies pie trīs Tokunošimas pilsētu galvām ar lūgumu atļaut izvietot daļu karavīru savās teritorijās, bet ir saņēmis kategorisku noraidījumu.

Tokunošimas vadības noraidījums ir trieciens Japānas premjeram, kas vēlas rast risinājumu ASV karabāzes jautājumā. Šonedēļ viņš atzina, ka paša dotais pirmsvēlēšanu solījums bāzi slēgt ir izrādījies neizpildāms.

Šī neveiksme varētu premjeram maksāt darbu, jo jūlijā ir gaidāmas Japānas parlamenta augšpalātas vēlēšanas, un vēlētāji viņu varētu sodīt par solījuma nepildīšanu.

Pagājušajā mēnesī turpat 100 tūkstoši cilvēku Okinavā piedalījās protesta akcijā, lai pieprasītu aizvākt amerikāņu bāzi.

Pasaulē

Igaunijas valsts Rezervju centrs parakstījis līgumus ar mazumtirgotājiem, kas darbojas ar zīmoliem "Coop", "Lidl", "Grossi Toidukaubad", "Rimi" un "Selver", par 27 krīzes veikalu izveidi 12 apriņķos, paziņojis Rezervju centrs.

Svarīgākais