Gaidot lēmumu par "Baltijas praidu", Viļņas policija gatavojas pastiprinātiem drošības pasākumiem

Kamēr nav zināms, vai Lietuvas Galvenā administratīvā tiesa atļaus sestdien rīkot Viļņā "Baltijas praidu", Lietuvas galvaspilsētas policija gatavojas pastiprinātiem drošības pasākumiem, lai gadījumā, ja gājiens tomēr notiks, nepieļautu nekādu saskarsmi starp konfrontējošajām pusēm.

Jau ziņots, ka Viļņas apriņķa administratīvā tiesa šonedēļ uz laiku apturēja pašvaldības izdoto atļauju rīkot Lietuvas galvaspilsētā "Baltijas praidu", atsaucoties uz Ģenerālprokuratūras prasību, kas pamatota ar bažām par dalībnieku drošību.

"Pašvaldības atļauja ir tikai apturēta, šodien tiesa izskatīs rīkotāju pārsūdzību. Uzskatām, ka mums jābūt gataviem šim pasākumam, kamēr nav galīgā lēmuma," žurnālistiem sacījis Viļņas apriņķa galvenā policijas komisariāta vadītājs Ķēstutis Lančinsks.

Jau no piektdienas vakara plānots pilnībā norobežot visu Upes ielu, neļaujot tur atstāt mašīnas un, iespējams, pat evakuējot automobiļus, kas būs tur atstāti. Arī sestdien policija solījusies neielaist plānotajā gājiena norises vietā vairāk par 350 cilvēkiem - tik, cik pieteikts gājienam.

Lai garantētu drošību šā pasākuma laikā, paredzēts mobilizēt visus spēkus - no patruļām līdz kinologiem un jātnieku policijai. Paša gājiena apsardzībai vien tiks norīkoti aptuveni 800 cilvēki.

Lančinsks nekārtību izcelšanās riska līmeni šā gājiena laikā uzskata par diezgan augstu, tomēr zemāku nekā pagājušā gada janvārī, kad pēc arodbiedrību un nevalstisko organizāciju protesta akcijas pie Seima ēkas Viļņā sākās vardarbīgas sadursmes.

Pēc viņa teiktā, pasākuma laikā policistiem būs tiesības pārbaudīt tuvumā esošo cilvēku personiskās mantas un pieprasīt atbildību par neatļautiem priekšmetiem, par kādiem tikšot uzskatītas ne vien pudeles ar degmaisījumu vai akmeņi, bet arī olas un tomāti.

Mediju pārstāvjiem, kas vēlēsies atspoguļot šā notikuma gaitu, paredzētas īpašas vestes.

Kā norādījis Lančinsks, policijas darbinieki šobrīd seko arī norisēm elektroniskajā telpā, cerot novērst iespējamos draudus. Policijas amatpersonas jau esot tikušās ar potenciālajiem nemieru organizētājiem un brīdinājušas viņus par atbildību.

Iespējamajiem skatītājiem policija ļaus geju gājienu vērot tikai no upes otra krasta.

Seksuālo minoritāšu gājiens nebūs vienīgais pasākums, kuram būs vajadzība apsardzība. Salidojuma rīkotāji dalībniekiem sagatavojuši daudz plašāku programmu ar lekciju, kinoseansu un klubu apmeklējumiem, un visas šīs vietas policija gatavojas apsargāt. Civilā ģērbti apsardzes darbinieki seansa laikā dežurēs arī kinozālē.

Lietuvā gājienā piedalīties plānojuši arī pārstāvji no Latvijas.

Svarīgākais