Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Patiesība par to, kādas traumas ASV students guva cietumā Ziemeļkorejā

© AFP/ SCANPIX

Pirmo reizi pēc dēla nāves vecāki no ASV medijiem pastāstījuši, kādā stāvoklī mājās pārvests viņu dēls Otto, kurā 18 mēnešus bija pavadījis ieslodzījumā Ziemeļkorejā.

"The Sun" vēsta, ka 22 gadus vecais Otto bija Virdžīnijas universitātes students, kurš plānojis uzsākt mācības Honkongā. Pa ceļam uz jauno skolu vīrietis apmeklējis arī Ziemeļkoreju, kur stājies tiesas priekšā par to, ka no viesnīcas numuriņa nozadzis propagandas plakātu. Viņš tika arestēts 2016.gada janvārī.

Neilgi pēc aizturēšanas ar asarām acīs preses konferences laikā viņš lūdzis apžēlošanu, tomēr Ziemeļkorejas tiesa bijusi nelokāma un martā viņam piespriests 15 gadus ilgs cietumsods. 15 mēnešus ģimene nesaņēma nekādas ziņas par dēla likteni, taču pēkšņi kādā dienā saņemta informācija, ka pēc miega zāļu lietošanas Otto pēkšņi ir komā. 2017.gada jūnijā notiesāto Ziemeļkoreja atbrīvoja un ļāva viņam atgriesties ASV.

AP/ SCANPIX

2017.gada 19.jūnijā ģimene paziņoja, ka ārsti nav spējuši glābt Otto dzīvību un viņš nomiris. Vien vairākus mēnešus pēc notikušā ģimene pirmo reizi medijiem atklājusi, kādā stāvoklī viņu dēls pārvests mājās. Studenta tēvs Freds ir pārliecināts, ka Otto komā bijis jau kopš pirmās dienas, kad ievietots cietumā. Lai gan pēdējās dzīves dienās viņš spējis atvērt acis, tomēr nekas neliecināja, ka viņš saprot jebkādus vārdus vai komandas. Otto bijis akls un kurls. Tāpat viņam uz kājas bijusi milzīga brūce, kas nav bijusi apkopta vairākus mēnešus. Vīrieša tēvs norādījis, ka viņu dēls bija burtiski kļuvis par "dārzeni".