No šodienas interneta adreses pieejamas arī arābu rakstībā

Interneta adrešu regulators ICANN kopš šodienas ļauj reģistrēt interneta adreses, kurās ir ne tikai latīņu, bet arī citu alfabētu burti. Pirmās nelatīņu adreses ir arābu rakstā.

Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti ir pirmās valstis, kam tā dēvētie valstu kodi ir arābiski, un tie attiecīgi ir مصر, السعودية un امارات. Arī līdz šim tehniski bija iespējams adresēs iekļaut nepatīņu burtus, tomēr valstu kodi, piemēram, Ēģiptes .eg bija latīņu burtiem. Līdz ar koda مصر (.masr, kas nozīmē Ēģipte) piešķiršanu tas ir mainījies, un adreses var pilnībā rakstīt arābiski, no labās uz kreiso pusi.

Jauninājums nozīmē, ka interneta adreses turpmāk varēs reģistrēt ķīniešu, taizemiešu, tamilu un citās rakstībās. ICANN internacionalizēto domēna vārdu projekta vadītāja Tīna Dama BBC sacīja, ka šī interneta vēsturē ir svarīgākā diena kopš interneta palaišanas.

Viņa norādīja, ka, debatējot par jaunajām adresēm, ir pastāvējis risks par interneta šķelšanos. „Bija iespēja, ka cilvēki veidotu paši savus internetus, kas būtu tikai ķīniski, arābiski, taizemiski un tamlīdzīgi,” viņa sacīja.

Pašlaik vairāk nekā 20 valstis ir pieprasījušas iespēju piešķirt valstu kodus ar nelatīņu rakstu zīmēm.

Svarīgākais