FOTOFAKTS: Latvijas strops pieminēs karavīrus Beļģijā

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Beļģijas pilsētā Zedelgemā sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju nolemts uzstādīt piemiņas zīmi latviešu karavīriem, kuri pēc Otrā pasaules kara beigām nonāca Zedelgemā kā karagūstekņi.

Piemineklis tiks veidots pēc Kristapa Gulbja tēlniecības ieceres Latvijas stāvstops. Tas izvēlēts slēgtā piecu Latvijas tēlnieku konkursā (Okupācijas muzeja biedrības locekle Ingrīda Burāne ar zīmes vizualizāciju).

«Mana ideja ir piemineklī apvienot kopīgās eiropeiskās vispārcilvēciskās vērtības un visiem eiropiešiem saprotamu simbolu valodu ar tikai Latvijai īpašo un vizuāli raksturīgo. Latvijas bišu saime Beļģijas zemē. Bišu saime ir tauta. Strops ir viņu valsts. Zedelgemas nometnē bija ap 12 000 latviešu karavīru. To skaits ir līdzvērtīgs bišu skaitam stropā,» saka K. Gulbis.

Piemineklis atradīsies jaunā pilsētas rajonā, laukumā, kam ir dots nosaukums Brivibaplein - Brīvības laukums. Tas atrodas apmēram trīs kilometrus no agrākās gūstekņu nometnes. Pilsēta nākotnē ir nolēmusi atvērt apskatei arī saglabājušās kara gūstekņu nometnes kazarmas.

Svarīgākais