Baski dodas gājienā, solidarizējoties ar Katalonijas neatkarības referendumu

© Scanpix.ee

Desmitiem tūkstoši basku sestdien devās gājienā ar plakātiem "Mēs gribam lemt", atbalstot Katalonijas reģionā iecerēto referendumu par neatkarību no Spānijas.

Organizatori paziņoja, ka demonstrācijā Bilbao pilsētā piedalījās 35 000 cilvēku. Tas bija simbolisks protests Basku zemes reģionā, kur basku separātistu grupējums ETA (Basku tēvzeme un brīvība) desmitiem gadu bija vardarbīgi cīnījies par šīs tautas apdzīvotās teritorijas neatkarību un kur saglabājusies stipra cerība uz to.

Gājiens notika divas nedēļas pirms 1.oktobra, kad Katalonijā paredzēts rīkot neatkarības referendumu, lai gan Spānijas federālā valdība tā rīkošanu aizliegusi.

Spānijas valdība un Konstitucionālā tiesa uzskata šo referendumu par nelikumīgu.

Demonstranti, vicinot Katalonijas neatkarības piekritēju sarkanzildzeltenos karogus "Estelada" un Basku zemes sarkanbaltzaļos karogus, devās gājienā zem draudīgām debesīm.

Viņi nesa lielu plakātu, kas bija klāts ar saukļiem "Jā". Tā ir katalāņu separātistiem vēlamā atbilde uz referenduma jautājumu, vai tā dalībnieks grib, lai reģions kļūtu par neatkarīgu republiku.

Protesta akciju sarīkoja organizācija "Gure Esku Dago" ("Tas ir mūsu rokās"), kura mēģina panākt, lai basku tautai tiktu dotas tiesības lemt par savu nākotni.

Starp gājiena dalībniekiem bija Arnaldo Otegi, kurš agrāk bija darbojies ETA, bet tagad vada galēji kreiso partiju "Sortu" ("Radīt"), kas atbalsta Basku zemes neatkarību no Spānijas.

Jau ziņots, ka vairāk nekā 700 Katalonijas pašvaldību mēri sestdien pulcējās Barselonā, lai apliecinātu atbalstu gaidāmajam neatkarības referendumam.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais