ASV notikusi prāva par mērkaķa uzņemtu selfiju autortiesībām

© AP/ SCANPIX

ASV prāvā par mērkaķa uzņemtu pašbilžu jeb selfiju autortiesībām puses panākušas kompromisa vienošanos, fotogrāfam piekrītot ziedot 25% no nākotnes peļņas labdarības organizācijām, kas rūpējas par makaku aizsardzību Indonēzijā.

Kā prasītāji lietā uzstājās dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācija "Cilvēki par ētisku attieksmi pret dzīvniekiem" ("People for the Ethical Treatment of Animals", PETA), kas 2015.gadā iesūdzēja tiesā fotogrāfu Deividu Sleiteru.

PETA vērsās tiesā makaka vārdā, apgalvojot, ka viņam pieder tiesības uz fotogrāfijām, ko viņš uzņēmis ar Sleitera fotoaparātu, kā arī peļņa, ko nesuši šie attēli.

Sleitera advokāti savukārt uzstāja, ka tiesības uz fotogrāfijām pieder Sleitera uzņēmumam "Wildlife Personalities Ltd."

Fotogrāfijas tapa 2011.gadā, kad Sleiters bija devies ceļojumā uz Indonēziju, kur Sulavesi salā makaks vārdā Naruto uzņēma savus portretus ar fotoaparātu, ko Sleiters bija nolicis malā.

AP/ SCANPIX

ASV apgabala tiesa pagājušajā gadā lēma par labu Sleiteram, norādot, ka lai gan ASV Kongress un ASV prezidents var attiecināt likumā paredzēto aizsardzību arī uz dzīvniekiem, nekas neliecina, ka tas būtu darīts autortiesību likumā.

PETA šo lēmumu pārsūdzēja, taču spriedums netiks pieņemts, jo puses paziņoja, ka panākušas vienošanos.

Kompromiss paredz, ka Sleiters turpmāk 25% no peļņas, ko nesīs Naruto uzņemtās fotogrāfijas, ziedos makaku aizsardzībai Indonēzijā.

Cik daudz naudas Sleiters ar šīm fotogrāfijām ir nopelnījis, viņa advokāts neatklāja.

"PETA un Deivids Sleiters ir vienisprātis, ka šī lieta izvirzījusi nozīmīgus, būtiskus jautājumus par likumā noteikto tiesību attiecināšanu uz dzīvniekiem," ko atbalsta abas puses, teikts kopīgajā paziņojumā.

Pēc vienošanās panākšanas tiesa lietu izbeigusi.