Grieķi protestē pret taupību

Grieķijā vakar turpinājās protesta akcijas pret valdības plānotajiem taupības pasākumiem, kuru mērķis ir trīs gadu laikā no ES un Starptautiskā valūtas fonda saņemt 110 miljardus eiro lielu aizdevumu. Valsts parlaments tikmēr jau sācis lemt par nodokļu paaugstināšanu un sabiedriskā sektorā strādājošo prēmiju atcelšanu.

BBC vēsta, ka vakar 48 stundu ilgu streiku sākuši Grieķijas sabiedriskā sektora darbinieki, bet šodien sāksies arodbiedrību izsludinātais ģenerālstreiks. Euronews demonstrētajos kadros redzams, ka protesta akcijām pievienojušies arī armijas virsnieki, kurus neapmierina lēmums ievērojami samazināt budžeta finansējumu aizsardzības nozarei. "Ja man algu samazina divas reizes, es vēlos redzēt, ka tāds pats samazinājums attiecas arī uz parlamenta deputātiem," nikni sacījis kāds Jūras kara flotes virsnieks. Savukārt Grieķijas Komunistiskās partijas aktīvisti vakar agrā rīta stundā ielauzušies Akropoles kompleksā un uz senajiem mūriem izkāruši lozungus, kuros aicina visas Eiropas ļaudis uz sacelšanos. Policija šajā protesta akcijā nav iejaukusies, savukārt demonstranti nav traucējuši tūristiem piekļūt Partenonam, ziņo AP.

Jāatgādina, ka pēc sarežģītām sarunām, kas ilga visu nedēļas nogali, ES un SVF piekrita sniegt Grieķijai ievērojamu finansiālo palīdzību. Turpmāko trīs gadu laikā ES piešķirs Grieķijai 80 miljardu eiro lielu aizdevumu, bet SVF – 30 miljardu eiro. ES uzsvērusi, ka apmaiņā pret aizdevumu tā pieprasa no Grieķijas īstenot ievērojamus taupības pasākumus, trīs gadu laikā samazinot valsts budžetu par 30 miljardiem eiro. Jāatgādina, ka pašlaik Grieķijas budžeta deficīts sasniedzis 13,6% no iekšzemes kopprodukta un līdz 2014. gadam to paredzēts samazināt līdz 3% no šā kopprodukta. Lai to panāktu, Grieķijas valdība ir apņēmusies atteikties no pensiju paaugstināšanas, pamazām palielināt pensionēšanās vecumu, atteikties no tradicionālo svētku un atvaļinājumu prēmiju izmaksas valsts sektorā strādājošajiem, no 21 uz 23% palielināt pievienotās vērtības nodokli un par 10% palielināt nodokļus degvielai, alkoholam un tabakas izstrādājumiem.