Svarīgā informācija Latvijas valstspiederīgajiem, kuri cietuši viesuļvētrā "Irma"

© AFP/ SCANPIX

Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārajā reģistrā līdz šim nav reģistrējies neviens Latvijas valstspiederīgais, kurš īslaicīgi uzturas viesuļvētras "Irma" skartajās ASV un Karību jūras teritorijās, liecina ministrijas ievietotā informācija sociālajā portālā "Twitter".

Savukārt ĀM mājaslapā izvietotajā ceļojuma brīdinājumā ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, kā arī aicina viedtālrunī lejupielādēt ĀM mobilo aplikāciju "Ceļo droši".

Ministrijā skaidro, ka ASV Floridas štatā, Puertoriko un Karību jūras ziemeļaustrumu reģionos ir izsludināts ārkārtas stāvoklis saistībā ar piektās kategorijas viesuļvētru "Irma". Gaidāms, ka viesuļvētra sasniegs Floridu šīs nedēļas nogalē. ĀM aicina ceļotājus, kuri uzturas teritorijās, kuras skars viesuļvētra, sekot līdzi vietējo varasiestāžu ieteikumiem un evakuācijas rīkojumiem.

ĀM vērš uzmanību, ka viesuļvētra "Irma" solās būt līdz šim postošākā Atlantijas okeāna vētra ASV vēsturē.

AFP/ SCANPIX

Ministrija aicina visus Latvijas valstspiederīgos, ja tie atrodas vētras skartajās teritorijās un ir nepieciešama palīdzība, nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību ASV, pa tālruni +1 202 328 2881 vai zvanīt uz Konsulārā departamenta tālruni ārkārtas situācijām Rīgā - +371 26 33 77 11, vai rakstot uz "palidziba@mfa.gov.lv".

ĀM arī atgādina, ka no 2017. gada 17.jūlija ASV valdība ir ieviesusi papildu drošības pasākumus lidojumiem uz ASV, arī dodoties ceļā no lidostas Rīga, kas ietver gan personu rokas bagāžas elektronisko ierīču papildu pārbaudes, gan aviopasažieru pastiprinātu kontroli. ĀM arī aicina, ceļojot valsts teritorijā, neatstāt dokumentus, banku kartes un vērtīgas mantas automašīnas salonā vai viesnīcu numuros, kā arī aicina sekot līdzi, lai viesnīcās netiktu kopēts drošais trīsciparu kods kredītkartes aizmugurē.

"Ceļojot pa ASV štatiem, kas robežojas ar Meksiku - Arizonu, Kaliforniju, Ņūmeksiku un Teksasu, aicinām būt uzmanīgiem. Šajos štatos visbiežāk notiek noziegumi, kuros iesaistīti ārzemnieki. Personiskās drošības nolūkos neiesakām šķērsot ASV un Meksikas robežu ar automašīnu," norādīts ceļojuma brīdinājumā.

ĀM uzsver, ka viesuļvētru sezona var skart ASV piekrastes reģionus no jūnija līdz novembrim, tādēļ aicina ceļotājus rūpīgi sekot līdzi vietējos plašsaziņas līdzekļos izplatītajiem brīdinājumiem par gaidāmajiem laika apstākļiem un ievērot atbildīgo dienestu sniegtās rekomendācijas, piemēram, norādījumus par iespējamo evakuāciju. Ceļotājiem tāpat jāņem vērā, ka ziemas sezonā plānotie avioreisi var tik atcelti vai kavēties sniega vētru dēļ.

Svarīgākais