Senmartēnas salā pēc viesuļvētras "Irma" plosās marodieri

© SCANPIX

Pēc viesuļvētras "Irma" plosīšanās Senmartēnas salu Karību jūrā pārņēmis marodierisms, piektdien paziņoja Francijas un Nīderlandes amatpersonas.

"Situācija ir nopietna," atzina Nīderlandes premjerministrs Marks Rite, atbildot uz jautājumu par marodierismu. Viņš norādīja, ka varasiestāžu darbu apgrūtina viesuļvētras rezultātā traucētā sakaru darbība.

Nīderlandei piederošajā salas dienvidu daļā kārtības uzturēšanai ieradušies papildu karavīri un policisti, pavēstīja amatpersonas.

Vētrā smagi sapostītās osta un lidosta tagad ir atvērtas bruņoto spēku vajadzībām, Rite norādīja reportieriem.

Viņš uzsvēra, ka salā šobrīd prioritāte ir pārtika, ūdens un drošība.

Aculiecinieki ir vēstījuši par drošības situācijas pasliktināšanos.

SCANPIX

"Uz ielām atrodas ar revolveriem un mačetēm bruņoti cilvēki," viens aculiecinieks piektdien pavēstīja Nīderlandes laikrakstam AD.

"Situācija ir ļoti nopietna. Nav neviena atbildīgā," atzina aculiecinieks.

Amatpersonas paziņojušas, ka salas Nīderlandes daļā vētrā viens cilvēks ir gājis bojā.

Arī Francijas valdība paziņojusi, ka tās pārziņā esošajā salas daļā piedzīvots marodierisms.

Francijas aizjūras teritoriju ministre Annika Žirardēna Francijas telekanālam BFM atzina, ka salā tiek laupīti televizori, pārtika un ūdens.

Viņa žēlojās par to, "kā cilvēki izmanto citu ciešanas".

Francijas valdība apstiprinājusi, ka salas franču daļā četri cilvēki vētrā gājuši bojā, bet vēl apmēram 50 ir ievainoti.

Francijas bruņotie spēki paziņojuši, ka piektdien salā piestās divas Francijas karakuģi, un armijas transporta lidmašīnas un helikopteri nogādās personālu un palīdzību vietējiem iedzīvotājiem no netālu esošās Gvadelupas salas.

"Irma", kas ir pēdējās desmitgades spēcīgākā Atlantijas vētra, šonedēļ traucās pāri Karību jūras salām, nodarot tur plašus postījumus, bet nedēļas nogalē varētu sasniegt arī ASV Floridas štatu.

Viesuļvētrā "Irma" cietuši aptuveni 1,2 miljoni cilvēku, bet šis skaitlis var pieaugt līdz 26 miljoniem, ceturtdien brīdināja Sarkanais Krusts.

ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC) piektdien pazemināja viesuļvētras "Irma" spēku no piektās līdz ceturtajai kategorijai.