Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma trieciena vilnis reģistrēts pat Igaunijā

© REUTERS/ SCANPIX

Svētdien Ziemeļkoreja veikusi kārtējo kodolizmēģinājumu. Kā vēsta igauņu laikraksta "Postimees" krievu versija, tad tā seismiskie satricinājumi reģistrēti pat Igaunijas seismogrāfiskajās stacijās.

Svētdien, 3.septembrī, Ziemeļkoreja paziņoja, ka veikusi veiksmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu. Vairāku valstu ģeoloģijas dienesti šajā dienā arī fiksējuši zemestrīces, ko izraisījis veiktais izmēģinājums.

ASV Ģeoloģijas dienests (USGS) ziņoja, ka izmēģinājuma izraisītās zemestrīces spēks sasniedzis 6,3 magnitūdas, vēstīja ziņu aģentūra LETA.

Laikraksts "Postimees" publikācijā norādījis, ka ūdeņraža bumbas sprādziena vilnis bijis tik spēcīgs, ka to bijis iespējams reģistrēt pat Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā. Seismiskais vilnis no Korejas pussalas līdz Igaunijai nonācis aptuveni desmin minūšu laikā. Tiesa, tas neesot bijis tik spēcīgs, lai to sajustu cilvēki.

Tiesa, šis nav pirmais gadījums, ka Igaunijā reģistrēti viļņi no kodolizmēģinājumiem. Kā zināms, tad Ziemeļkoreja ir vienīgā valsts, kas pēdējo gadu laikā aktīvi turpina kodolizmēģinājumus.

Svarīgākais