Turkmēņi atkal bauda cirka mākslu

Pēc gandrīz desmit gadu pārtraukuma Turkmenistānā notikusi pirmā cirka izrāde. Šo izklaides veidu kā nepiedienīgu savulaik aizliedza 2006. gadā mirušais autoritārais vadonis Saparmurats Nijazovs jeb Turkmenbaši, kura «melnajā sarakstā» iekļuva arī opera, balets, kino un popmūzika.

Cirka izrāde, kuru apmeklējis arī tagadējais Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs, notikusi nesen izremontētajā Ašgabatas cirka ēkā, un tajā piedalījušies ārzemju cirka mākslinieki. «RIA Novosti» vēsta, ka uzstājušies dzīvnieku dresētāji, klauni, žonglieri, akrobāti, kā arī jātnieku grupa. Izrādi apmeklējuši aptuveni 1500 bērnu, turklāt prezidents iekārtojies nevis VIP ložā kopā ar valdības locekļiem, bet gan parasto skatītāju rindās. Kā jau Vidusāzijas valstīs pierasts, nav izticis bez skaļiem solījumiem, ka jau tuvākajā nākotnē Turkmenistānā tiks izveidota sava cirka trupa, kas, protams, būšot viena no labākajām pasaulē

Jāpiebilst, ka jaunais prezidents īpaši nesteidzas ar sava priekšteča personības kulta demontēšanu un, piemēram, balets Turkmenistānā joprojām atrodas ārpus likuma.

Svarīgākais