Valsts simtgadei par godu "kūkos" arī Īrijā; tas izmaksās 10 000 eiro

ĪRIJĀ. Kūku cepšana ir aplipinājusi arī Īrijas latviešus, kur meklē kūku cepējus un cepējas, kas ne tikai gatavos kūkas, bet piedalīsies Latvijas konditoru meistarklasēs. Šo projektu ar nepilnu tūkstoti eiro atbalsta arī Latvijas Ārlietu ministrija © Publicitātes foto

Latvijas Institūta īstenotais Baltijas simtgades ceļš vēl nav noslēdzies – kūkas, kuru ceļojums tika iemūžināts video, ir nogādātas uz kaimiņvalstīm, bet videosveiciens jeb apsveikums Latvijas kaimiņu tautām to valstu simtgadēs vēl top.

Tas tiks vēstniecībām, simtgades birojiem dāvāts un rādīts šogad novembrī, bet ne tāpēc, lai pieskaņotu Latvijas valstiskajiem svētkiem. Latvijas simtgades projektos iesaistījušies arī ārvalstīs dzīvojošie tautieši, un, piemēram, Īrijā tiek virzīts projekts Kūka Latvijas simtgadei. To līdzfinansē Latvijas Ārlietu ministrija.

Īrijas kūkas izmaksas būs krietni mazākas par 23. augustā uz Igauniju, Lietuvu un Somiju nogādāto kūku un pavadošo darbību izmaksām, kas kopumā bija ap 10 000 eiro, precīzāk - 9921,36 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Neatkarīgā jau rakstīja, ka šajā summā ietilpa gan izejvielas, gan prāmja biļetes trim personām uz Helsinkiem, videoklipa filmēšana un aģentūras darbs un koordinēšana - projektam piesaistīta reklāmas aģentūra SIA DDB Worldwide Latvia.

Savukārt Latviešu biedrība Īrijā aicina kūku cepējus piedalīties meistarklasēs projektā Kūka Latvijas simtgadei. Kūku cepšana notiks divos posmos reģionos, fināls - Dublinā nākamgad. Biedrība informē, ka projektu finansiāli atbalsta Latvijas vēstniecība Īrijā un Latvijas Ārlietu ministrija. Ministrijā Neatkarīgajai atbild, ka Kūka Latvijas simtgadei no ministrijas līdzekļiem tiks līdzfinansēta 944 eiro apmērā, piemēram, telpu īrei, transporta izdevumiem, materiālu iegādei u. tml. Apstiprinot projektu, ministrija ir rekomendējusi projekta īstenotājiem projektu pieteikt Simtgades notikumu programmai. Tādā veidā vēl viena kūka ir iekļuvusi valsts jubilejas svinību pasākumu sarakstā.

Ārlietu ministrijā vēl piebilst, ka šajā gadā ministrija jau ir atbalstījusi 91 diasporas projektu (kopsummā 98 000 eiro apmērā), tie tiek saņemti ar Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību starpniecību. Projektus izvērtē Diasporas projektu izvērtēšanas komisija. Ministrija ir atbalstījusi dažādus talantu konkursus, bukletu izveidi, dokumentālo filmu demonstrāciju piemiņas pasākumos, kā arī svētku rīkošanu, latviešu skoliņas, sporta pasākumus, nometnes.

SIMTGADES PASĀKUMU FINANSĒJUMS

• Latvijas valsts simtgades norisēm no valsts budžeta piešķirts finansējums 22,3 miljoni eiro (2017-2019);

• uz vienu iedzīvotāju - aptuveni 3 eiro gadā;

• 0,06 procenti no valsts kopējiem izdevumiem.

Avots: lv100.lv



Svarīgākais