Neveiksmīgi beidzas pirmais Irākas aviokompānijas reiss uz Londonu

Pēdējos 20 gados pirmais komerciālais lidojums starp Bagdādi un Londonu beidzies ar lidsabiedrības "Iraqi Airways" ģenerāldirektora pases atņemšanu un lidmašīnas konfiscēšanu, vēsta Irākas Satiksmes ministrija.

Pēc ielidošanas Londonā varasiestādes pēc "Kuwait Airways" juristu pieprasījuma "Iraqi Airways" ģenerāldirektoram Kifaham Hasanam atņēma pasi, pieprasot 1,2 miljardus dolāru (638,4 miljonus latu) lielo parādu, informēja ministrijas preses pārstāvis.

"Kad lidmašīna ielidoja Londonas Getvikas lidostā, Kuveitas pārstāvji centās to sagrābt, bet nesekmīgi, jo lidmašīna pieder Zviedrijas kompānijai," viņš stāstīja. "Taču viņi neapstājās. Viņi uzrādīja dokumentus par tiesas procesa sākšanu pret Lielbritānijas kompāniju, kas noslēgusi līgumu ar «Iraqi Airways». Tad Lielbritānijas atbildīgās iestādes nolēma neļaut lidsabiedrības ģenerāldirektoram pamest Londonu."

Šis strīds sācies jau 1990.gadā, kad toreizējā Irākas diktatora Sadama Huseina armija iebruka Kuveitā. Pēc lidostas sagrābšanas Irākas armija nolaupīja desmit no Kuveitai piederošajām lidmašīnām.

Irāka iepriekš ziņoja, ka četras no lidmašīnām tika iznīcinātas sabiedroto spēku gaisa triecienā 1991.gada janvārī vai februārī. Savukārt pārējās lidmašīnas Irāka nodeva Irānai, kas 1992.gada vasarā tās atdeva Kuveitai.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais