Brazīlijā veidos latviešu kultūras centru

Latvijas goda konsulāts un latviešu kopiena Brazīlijā iecerējuši izveidot latviešu kultūras centru Novodesas pilsētā. Latviešu centrs plānots saistībā ar 120. gadadienu kopš latviešu ieceļošanas Brazīlijā, kas aprit šogad.

Pēc Latvijas goda konsulāta Brazīlijā un latviešu kopienas Novodesā ielūguma jau šī gada 28. aprīlī Novodesā ir ieradies arhitekts no Latvijas Valdis Onkelis. Viņš veidos latviešu kultūras centra Novodesā sākotnējo projektu.

Kultūras centra projektā tiks plānota bibliotēka, muzejs, kafejnīca, kā arī telpas kultūras pasākumu rīkošanai. Šāda iniciatīva radusies, lai veicinātu saikni starp Latvijas un Brazīlijas latviešu kopienu, īpaši tās jauno paaudzi. Jāatzīmē, ka zeme, uz kuras tiks celts latviešu kultūras centrs, ir Novodesas pašvaldības dāvinājums latviešu kopienai kultūras kopšanai un saglabāšanai.

Brazīlijā dzīvo lielākā latviešu kopiena Latīņamerikā. 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā uz Brazīliju izceļoja vairāki tūkstoši latviešu. Tiek rēķināts, ka Brazīlijā dzīvo apmēram 20 tūkstoši latviešu un to pēcnācēju, lai arī precīzs skaits nav zināms, jo Brazīlijā dokumentos netiek uzrādīta tautība. Novodesā šobrīd mīt lielākā latviešu kopiena Brazīlijā un 2006. gadā pagāja 100 gadu kopš tās dibināšanas.

Pasaulē

Katru dienu Igaunijā tiek izsniegtas simtiem jaunu ID karšu - 2023. gadā tika izsniegtas aptuveni 284 000. Visas šīs kartes ir izgatavotas no plastmasas, tāpat kā autovadītāja apliecības un desmitiem citu dokumentu, ko valsts izsniedz iedzīvotājiem, vēsta postimees.ee.