Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Beļģijā grib aizliegt Tintiņa komiksu

Kāds kongojietis mēģina panākt, ka Beļģijā tiek aizliegtas slavenās komiksu grāmatas par Tintiņu, jo tajās ir atrodami rasistiski izteikumi.

Bjenvenu Mbutu uzskata, ka grāmatā par Tintiņu Kongo komiksa varoņa melnādainais pavadonis ir nekam nederīgs muļķis. „Tas rada iespaidu, ka melnādainie ir neattīstīti,” sacīja pašlaik Beļģijā dzīvojošais kongojietis.

Grāmatā ir arī redzams, kā Tintiņa priekšā lokās melnādaina sieviete, kura saka: „Baltais vīrs ir ļoti labs. Baltais kungs ir liels burvestību vīrs!”

Tagad tiesai jāizlemj, vai grāmatu Beļģijā drīkst pārdot un, ja jā, vai tai nav nepieciešams pievienot brīdinošu uzrakstu. Tiesas spriedums gaidāms 5. maijā.

Komiksu grāmata arī citās valstīs ir saņēmusi kritiku par rasu stereotipizāciju. Pirms trīs gadiem Liebritānijas Rasu vienlīdzības komisija aicināja grāmatu aizliegt, un līdzīga vēršanās pret šo darbu ir bijusi arī Zviedrijā. Arī Kongo pārstāvji iepriekš ir pieprasījuši, ka komikss tiek aizliegts.

Komiksu sēriju par reportieri Tintiņu pagājušā gadsimta 30. gados zīmēja beļģu mākslinieks Eržē jeb Žoržs Remī. Tanī laikā Kongo bija Beļģijas kolonija.