Lidsabiedrībām liks maksāt kompensācijas pasažieriem

Eiropas satiksmes komisārs Sīms Kallass paziņojis, ka uz lidsabiedrībām tiks izdarīts spiediens, lai samaksātu pasažieriem, kam Islandes vulkāna pelnu dēļ slēgtās gaisa satiksmes dēļ radās neērtības.

S. Kallass izteicies, ka neviena lidsabiedrība nedrīkst gūt labumu uz pasažieru tiesību rēķina, bet pasažieriem ir tiesības uz atlīdzību par izjaukto ceļojumu. Pēc Eiropas likumdošanas, ja lidojums tiek atcelts, pasažieriem ir tiesības uz biļetes atmaksu vai reisa pārcelšanu. Ja pasažieris izvēlas pēdējo, lidsabiedrībai ir jāsedz viņa uzturēšanās izdevumi līdz reisam.

Pēc komisāra aprēķiniem, pelnu krīze lidsabiedrībām un tūrisma operatoriem izmaksājusi no 1,5 līdz 2,5 miljardiem eiro, un pastāv iespēja, ka dažām lidsabiedrībām pēc zaudējumu segšanas būs nepieciešama valsts palīdzība.

Pelnu mākoņa dēļ tika atcelti apmēram 100 tūkstoši reisu un sešu dienu laikā iecerēto mērķi sasniegt nebija iespējams vairāk nekā desmit miljoniem cilvēku. Gaisa satiksmes blokāde lidsabiedrībām ir izmaksājusi dārgi, un daudzas no tām par piespiedu dīkstāvi vēlas kompensāciju. S. Kallass gan atzīmēja, ja nepastāv „naudas brīnuma pods”, ko valsts ir sagādājusi krīzes gadījumam un no kura var iegūt līdzekļus.