Krievija publisko Katiņas asinsizliešanas arhīvus

Krievija internetā publicējusi kādreiz slepenos dokumentus par 1940. gadā notikušajām poļu elites slepkavībām Katiņā.

Krievija internetā publicējusi kādreiz slepenos dokumentus par 1940. gadā notikušajām poļu elites slepkavībām Katiņā.

Dokumentiem slepenības zīmogs ir bijis noņemts jau iepriekš, tomēr publicēšana internetā nodrošina, ka tiem var piekļūt plašāks interesentu loks. Seši valsts arhīva tīmekļa vietnē publicētie dokumenti atslepenoti tika 1992. gadā pēc toreizējā prezidenta Borisa Jeļcina pavēles, savukārt pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs tos bija pavēlējis publicēt tiešsaistē.

Viens no dokumentiem ir ar 1940. gada 5. martu datētā vēstule, ko Staļinam nosūtījis NKVD vadītājs Lavrentijs Berija, un tajā ieteikts nogalināt poļu karagūstekņus.

Pēc 10. aprīļa traģēdijas, kad lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas bojā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augstas amatpersonas, attiecības starp Krieviju un Poliju ir uzlabojušās, raksta BBC. Polija ir atzinīgi novērtējusi Krievijas rīcību pēc lidmašīnas avārijas, un Krievijas prezidents D. Medvedevs, par spīti Islandes pelnu mākoņa radītajiem gaisa satiksmes traucējumiem, atšķirībā no vairākiem rietumvalstu līderiem, rada iespēju ierasties uz L. Kačiņska bērēm.