Aizdedzinās naftas plankumu Meksikas līcī

Zūdot cerībām savākt naftu, kas izlijusi pēc tam, kad Meksikas līcī aizdegās un nogrima naftas platforma, nafta tiks sadedzināta.

Šī naftas noplūde varētu būt viena no lielākajām ASV vēsturē. Lai ar to cīnītos, ir iecerēts piesārņojumu kontrolēti sadedzināt. Tīrīšanas darbu pārraudzītāja Mērija Lendrija BBC sacīja, ka paies vēl vairāki mēneši, līdz tiks novērsta naftas sūce līča dibenā.

Kopš naftas platformas Deepwater Horizon aizdegšanās un nogrimšanas pagājušajā nedēļā Meksikas līcī ik dienas izplūst apmēram tūkstoš barelu naftas. Toreiz bez vēsts pazuda 11 darbinieki, kas, visticamāk, ir miruši.

Kontrolēta dedzināšana izpaudīsies tādējādi, ka tiks norobežots naftas plankuma sektors, un turienes nafta aizdedzināta. Tiek uzskatīts, ka ir lielāka iespēja, ka putni un dzīvniek aizbēgs no uguns, nevis no naftas pleķa, līdz ar to šis risinājums nav bīstamākais videi. Tomēr dzīvajai dabai kaitējumu nodarīs degšanas dūmi.

Ja naftas plankums sasniegs Luizinānas krastus, draud liela ekoloģiska katastrofa, jo tu atrodas apmēram 40 procenti ASV pārmitro zemju, kur pajumti radušas neskaitāmas zivju un putnu sugas.