Google brīdina par viltus antivīrusu programmām

Interneta meklēšanas uzņēmuma Google pētījumā secināts, ka viltus antivīrusu programmas ir aizvien lielāks drauds datoriem.

240 miljonu tīmekļa lapu analīze 13 mēnešu laikā parādījusi, ka 15 procentos no tām ir bijušas iekļautas bīstamas programmas.

Krāpnieki lapu apmeklētājus pārliecina, ka viņu dators ir inficēts un aicina lejupielādēt programmas, lai šo problēmu risinātu. Pēc programmas instalācijas tās var zagt lietotāja datus vai piespiest viņu par šo programmu samaksāt.

„Pārsteidzoši daudz cilvēku kļūst par šādu uzbrukumu upuriem un samaksā par viltus antivīrusu programmām,” teikts pētījumā. „Lai vēl vairāk palielinātu kaitējumu, šīs programmas bieži vien tiek instalētas kopā ar citām kaitnieciskām programmām, kas datorsistēmā paliek neatkarīgi no tā, vai par viltus antivīra programmu ir samaksāts vai nē.”

Pēc Google datiem, viltus antivīrusa programmas izplatīšanā ir iesaistīti vairāk nekā 11 tūkstoši domēnu. Vairāk nekā puse no kaitnieciskajām programmām tiek izplatītas, izmantojot reklāmas.

Svarīgākais