Lietuvas ārlietu ministrs kritizē Polijas jauno pasu dizainu

© Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs paziņojis, ka Polijas jaunajās pasēs nav jāizmanto Viļņā esošās Aušras vārtu Svētās Dievmātes kapelas attēls, kas tiek apspriests kā viens no variantiem Polijas jauno pasu grafiskajam noformējumam.

"Nav normāli izmantot citas valsts attēlu, jo īpaši, ņemot vērā, ka mūsu vēsturē ir atšķirīgas lappuses. Vēl jūtīgāk tas kļūst, ja runājam par Viļņu un reģiona likteni. Tādēļ šādi apstākļi būtu jāņem vērā," Linkevičs sacījis laikrakstam "Lietuvos žinios".

Viņš pauda cerību, ka Polijas pasēs netiks izmantots Aušras vārtu attēls.

Pēc tam, kad izskanēja informācija par ieceri viena no Viļņas simboliem Aušras vārtu attēlu izmantot jaunajās Polijas pasēs, Polijas pilnvarotais lietvedis Lietuvā tika izsaukts sniegt paskaidrojumus Lietuvas Ārlietu ministrijā.

Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

"Mēs sniedzām viņam jaunāko informāciju par situāciju un brīdinājām, ka tam nevajadzētu notikt. Skatīsimies, kā attīstīsies situācija, jo redzam, ka Polijas medijos šis jautājums tiek atspoguļots. (..) Mēs sekojam līdzi situācijai, mēs jau esam informējuši Poliju par savu pozīciju un uzskatiem," klāstīja ministrs.

Aušras vārtu attēls ir viens no 13 attēliem, kas piedāvāti tiešsaistes balsojumā par jaunās Polijas pases dizainu. Balsojumā tiks izvēlēti seši finālisti. Pašlaik Aušras vārtu attēls ieņem otro vietu balsojumā.

Aušras vārti - sešpadsmitā gadsimta sākumā celtā Viļņas aizsardzības mūra daļa - piesaista lielu tūristu un svētceļnieku plūsmu. Kapela ar leģendām apvīto Žēlsirdīgās Dievmātes svētbildi ierīkota virs kādreizējiem Viļņas austrumu vārtiem.

Viļņu 1920.gadā ieņēma Polijas spēki un 1922.gadā tā tika oficiāli iekļauta Polijā. 1939.gada septembrī, kad atbilstoši Molotova - Ribentropa pakta slepenajiem protokoliem Padomju Savienība un Vācija sadalīja Poliju, Viļņā iegāja padomju karaspēks un oktobrī PSRS Viļņu atdeva Lietuvai apmaiņā pret atļauju Lietuvā izvietot PSRS karabāzes. Padomju Savienība atbilstoši Molotova-Ribentropa pakta slepenajiem protokoliem okupēja Lietuvu 1940.gadā.

Polijā joprojām daudzi uzskata Viļņu par poļu pilsētu.

Svarīgākais