Norvēģija un Krievija vienojušās par abu valstu jūras robežu Barenca jūrā un Ziemeļu Ledus okeānā

© Scanpix/AFP

Krievija un Norvēģija vienojušās par abu valstu jūras robežu Barenca jūrā un Ziemeļu Ledus okeānā, vēsta aģenūra RIA Novosti.

Kā preses konferences laikā norādīja Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, puses vienojušās par robežlīnijas novilkšanu un naftas atradņu izstrādāšanu. Tāpat ir sasniegta vienošanās zvejniecības sfērā.

Stoltenbergs arī paziņoja, ka abas valstis tuvākajā laikā parakstīs līgumu par vīzu atcelšanu Krievijas un Norvēģijas pierobežas rajonu iedzīvotājiem. Pārrunas par jūras robežas novilkšanu Barenca jūrā Maskava un Oslo risina gandrīz 40 gadus. Strīdus teritorija ir apmēram 173 tūkstoši kvadrātkilometru jūras teritoritorijas. Domājams, ka šajā zonā ir daudz bioresursu, kā arī lieli naftas un gāzes krājumi.

Jāpiebilst, ka par Arktiku pēdējos gados paaugstinātu interesesi izrādi gan Krievija un Norvēģija, kā arī Kanāda, ASV un Dānija. Visas piecas tā dēvētās arktiskās valstis cīnās par kontroli pār naftas, gāzes un dārgmetālu krājumiem, kuri atrodas kontinentālajā šelfā.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais